Βιογραφικό Σημείωμα Αρχηγού ΕΦ

Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης

Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας την 31-3-2017 ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης ορίσθηκε ως νέος Αρχηγός, της Εθνικής Φρουράς.

Ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης γεννήθηκε στο Πουρνάρι Δομοκού.

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1977 και αποφοίτησε το 1981, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει τα σχολεία Αξιωματικών Στρατονομίας, Διακλαδικού Ηλεκτρονικού Πολέμου και Στρατηγικών Πληροφοριών. Έχει επίσης φοιτήσει στα σχολεία US Army Military Police Officers και US Army Instructors Training Courses στο Fort Mc Clelan, AL των ΗΠΑ καθώς επίσης και σε διάφορες εκπαιδευτικές σειρές του ΝΑΤΟ, στη Γερμανία. Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στις Στρατηγικές και Διπλωματικές Σπουδές και είναι πιστοποιημένος Επιθεωρητής της Συνθήκης CFE.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε ως Διμοιρίτης και Διοικητής Λόχου σε διάφορες Μονάδες και Σχηματισμούς Πεζικού, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΔΥΚ και της Στρατονομίας. Ως ανώτερος Αξιωματικός διοίκησε το 566 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και διετέλεσε Επιτελής στην 98 ΑΔΤΕ, στο ΓΕΕΘΑ, Επιτελής Επιχειρήσεων Διοικητικής Μέριμνας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ HQs AFSOUTH στη Νάπολη, Συντονιστής Διοικητικής Μέριμνας στο Γ΄ Σώμα Στρατού/NDC-GR, Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού NDC-GR και Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, των ΗΠΑ.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός διοίκησε την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Γ΄ Σώμα Στρατού, το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ HQs NRDC GR, τη 1η Στρατιά και το Ελληνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL EU OHQ). Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής της Διευθύνσεως Δόγματος του ΓΕΣ, Υποδιοικητής – Επιτελάρχης στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps – Greece (HQs NRDC-GR).

Έχει τιμηθεί με όλες τις προβλεπόμενες για το βαθμό του διακρίσεις καθώς και με μετάλλια του ΝΑΤΟ για τις υπηρεσίες του, στις επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη,(SFOR), στην πρώην Γιουγκοσλαβία (KFOR) και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ESSENTIAL HARVEST και AMBER FOX). Επίσης του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο Legion of Merit των ΗΠΑ, το μετάλλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, το μετάλλιο του Αξιωματικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Στρατιωτικού Αθλητισμού και το μετάλλιο της Αρχηγείας του Στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλά την αγγλική γλώσσα.

Είναι παντρεμένος και έχει μία θυγατέρα και ένα γιο.