Η Εθνική Φρουρά τίμησε τον ήρωά της, Διοικητή της 33 ΜΚΔ

Έκλεισε ένας κύκλος, ο ήρωας Στρατηγός Κατσάνης αναπαύεται στη γενέτειρά του, ανάμεσα σ’ άλλους συμπατριώτες του ήρωες.

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, η Εθνική Φρουρά υποδέχτηκε τα λείψανά του στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ», τη νέα έδρα της 33 Μοίρας Καταδρομών, όπου διανυκτέρευσε υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της Μοίρας.

Κατά την υποδοχή του, πραγματοποιήθηκε τελετή στην οποία  παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο βουλευτής κ Γιώργος Κάρουλας μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, η οικογένεια του ήρωα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στελέχη των Δυνάμεων Καταδρομών, εκπρόσωποι συνδέσμων, οργανώσεων, τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών, Έφεδροι Καταδρομείς και Εθνοφύλακες και σύνδεσμοι Αγωνιστών.

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής Καταδρομών Συνταγματάρχης Σολωμός Σολωμού, ανέφερε ότι με μια σεμνή τελετή τιμούμε έναν ξεχωριστό καταδρομέα, ένα ξεχωριστό αξιωματικό, έναν αγωνιστή της Κυπριακής ελευθερίας που με τη ζωή του έγινε φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενεές. Πρόσθεσε ότι ο Διοικητής, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι συμβασιούχοι οπλίτες, οι έφεδροι καταδρομείς και καταδρομείς θητείας, της 33ης Μοίρας Καταδρομών, καθώς και οι καταδρομείς της Μοίρας του 1974 παραταγμένοι στην παρουσία της οικογένειας, κλίνουν το γόνυ στον αθάνατο Αντιστράτηγο Γεώργιο Κατσάνη.

Ο Διοικητής Καταδρομών έκλεισε το χαιρετισμό του αναφερόμενος στα λόγια του Περικλή από τον Περικλέους Επιτάφιο, «Οι άντρες που αποδείχτηκαν γενναίοι με έργα, με έργα να τους αποδίδετε τις τιμές» και διαβεβαίωσε: «Γι’ αυτό δηλώνουμε με πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της ευθύνης ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αμείωτη ένταση, πίστη και ελπίδα, πως θα είμαστε εμείς αυτοί που θα επιστρέψουμε νικητές στο χώρο της θυσίας σου για να σε τιμήσουμε όπως σου αρμόζει».

Ο Στρατηγός Λεοντάρης με την σειρά του, καλωσόρισε τον Στρατηγό Κατσάνη στο δεύτερο σπίτι του, το οποίο επέλεξαν τα παλικάρια του, οι Καταδρομείς της 33ΜΚ για να ξαναχτίσουν την Μοίρα τους, αφού τα γεγονότα του ’74 δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν στο Πέλλα – Πάις. Πρόσθεσε ότι με αυτή την τελετή αποτείνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, γεγονός, όμως, το οποίο δεν είναι αρκετό για να περιγράψει το μεγαλείο του ανθρώπου, του άνδρα, του Αξιωματικού, του πατέρα, του συζύγου, του αδελφού του φίλου που τιμάμε σήμερα. «Είναι λίγα αυτά που μπορεί κανείς να πει ή να γράψει σε ένα χαρτί. Είναι περισσότερα όμως εκείνα τα οποία βλέπει κάθε μέρα στις σελίδες που γράφτηκαν στο όνομά του και στη παρακαταθήκη που άφησε, τόσο  στις Ειδικές Δυνάμεις όσο και στο σύνολο των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Στρατού».

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι η ΕΦ θα εξαγγείλει διαγωνισμό διατριβής για το μοντέλο της ηγεσίας και το πρότυπο της διοίκησης που άσκησε ο ήρωας Κατσάνης, ούτως ώστε να διδάσκεται στις επερχόμενες γενεές στις Σχολές Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και να διατηρηθεί η μνήμη του ζωντανή.

Εν κατακλείδι, ο Αρχηγός της ΕΦ τόνισε: «Θα συνεχίσουμε σ ’αυτό που η αποστολή μας έταξε, να δούμε ξανά την Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη σε ένα κράτος βιώσιμο, Ευρωπαϊκό, λειτουργικό, που θα διασφαλίζει την ευημερία του λαού του. Εσύ μας έδειξες τον δρόμο, εμείς υποσχόμεθα ότι θα τηρήσουμε τον όρκο μας».

 

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, η ΕΦ οργάνωσε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και στο αεροδρόμιο Λάρνακας την τελετή παράδοσης των λειψάνων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στον ΙΝ της Του Θεού Σοφίας, τα λείψανα του ήρωα Κατσάνη παραδόθηκαν στην οικογένειά του, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, του Υφυπουργού Άμυνας Ελλάδος, της Πολιτειακής, Θρησκευτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων συνδέσμων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου. Την ίδια μέρα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τη συνοδεία της οικογένειας του, Καταδρομέων της 33ΜΚΔ του 1974 και στελεχών της Διοίκησης Καταδρομών και της 33 ΜΚΔ, του σήμερα, πήρε το ταξίδι της επιστροφής για τη μητέρα πατρίδα.

Μετά την άφιξη στο Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της αγαπημένης του πόλης της Θεσσαλονίκης, η πομπή κινήθηκε προς τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων όπου έλαβε χώρα η τελετή υποδοχής των λειψάνων στην Ελλάδα.

Στην τελετή παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο ηρωικός Αξιωματικός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Άμυνας, «μαζί με τους λοιπούς Έλληνες πολεμιστές της Κύπρου, με τον αγώνα τους εναντίον του Αττίλα, τίμησαν την ελληνική σημαία, επιτέλεσαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον και προάσπισαν τα ιερά και τα όσια του Κυπριακού Ελληνισμού, αποτελώντας για όλους μας, διαχρονικό φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας».

Ακολούθως και με πομπή τα ιερά λείψανα του Στρατηγού, κινήθηκαν προς το Στρατόπεδο «ΚΑΤΣΑΝΗ» στη Ρεντίνα, όπου και παρέμειναν στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου μέχρι το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, οπότε και μεταφέρθηκαν με ανάλογη πομπή στον Ι.Ν της Ευαγγελίστριας Σιδηροκάστρου, όπου έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία.

Στην εξόδιο ακολουθία, που εψάλη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου χοροστάτησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, παρέστη η οικογένεια του Στρατηγού Κατσάνη, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από Κύπρο και Ελλάδα, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, βουλευτές των Σερρών και της Καβάλας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός ΓΕΣ, ο Δκτης Γ’ΣΣ, στελέχη και οπλίτες των Ελληνικών Δυνάμεων Καταδρομών, Έφεδροι Καταδρομείς και στελέχη της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ και πλήθος κόσμου.

Με το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, η πομπή κινήθηκε πεζή στους δρόμους της πόλης του Στρατηγού Κατσάνη και οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της πόλης του Σιδηροκάστρου.

Την Παραμονή της εξοδίου ακολουθίας, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου,  ο Δήμος Σιντικής πραγματοποίησε στο Σιδηρόκαστρο και στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως εκδήλωση αφιερωμένη στον Σπουδαίο Ήρωα, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Πρέσβη και του Πρόξενου της Κύπρου στην Ελλάδα, του Δήμαρχου Στροβόλου, του Κοινοτάρχη της Ορόκλινης, του Αρχηγού της ΕΦ, Διοικητή των Καταδρομών της ΕΦ και συναγωνιστών του ήρωα.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, ο Δήμαρχος της πόλης, ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Σκαρλάτος και συμπολεμιστές του Γεωργίου Κατσάνη.​ Καθ’ ένας τους, προσπάθησε να αποτυπώσει από τη δική του σκοπιά και το δικό του βλέμμα τη αγωνιστικότητα και τη φιλοπατρία του Γεωργίου Κατσάνη, ενός Στρατηγού που έδωσε τη ζωή του για την προάσπιση της Πατρίδας και των ιδανικών του και κατόρθωσε με την αυτοθυσία του να ανέλθει στο πάνθεον των Ηρώων και το όνομα του να μνημονεύεται στους αιώνες σαν σύμβολο της γενναιότητας και της ελευθερίας.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Αρχηγός της ΕΦ τόνισε ότι η Κύπρος είναι παρούσα για να τιμήσει τον Σταυραετό του Πενταδακτύλου και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την οικογένεια του ήρωα , τον Ελληνικό λαό και την Ελληνική πολιτεία.

23/02/2020