3ο Συνέδριο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΟΗΕ

 Στις 10-11 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στη Νέα Υόρκη.  Η Σύνοδος των Αρχηγών ΕΔ των κρατών μελών του ΟΗΕ πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέρνει στη Νέα Υόρκη τους Αρχηγούς ή εκπροσώπους τους για να εξετάσουν θέματα συναφή με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

 Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης ανταποκρίθηκε  στην πρόσκληση του Διευθυντή Στρατιωτικών Υποθέσεων του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Αντιστράτηγου Carlos Loitey και παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου συνοδευόμενος από επιτελείς του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχη Λουκά Χατζημιχαήλ, Αντισυνταγματάρχη Θεόκλειτο Παχουλίδη και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Αντισυνταγματάρχη Γιώργο Ιωάννου.

 Το φετινό συνέδριο είναι το τρίτο και σε συνέχεια της αντίστοιχης συνόδου των Υπουργών Άμυνας,  τον περασμένο Μάρτιο στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας  της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, επικεντρώθηκε στη διαδικασία εξεύρεσης των δυνατοτήτων για κάλυψη των απαιτήσεων των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

 Το Συνέδριο,  στο οποίο συμμετείχαν 102 χώρες (54 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν με τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων), η Ευρωπαϊκή Ένωση,  το ΝΑΤΟ καθώς και 4 Διοικητές Στρατιωτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ (μεταξύ των οποίων και η Διοικητής της UNFICYP, Υποστράτηγος Cheryl Pearce), είχε τρεις επιμέρους σκοπούς:

  1. Τον προσδιορισμό των αναγκών των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης, τις γλωσσικές ικανότητες και την επαγγελματική κατάρτιση ιδιαίτερα από πλευράς κράτους υποδοχής (όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την UNFICYP),
  2. Την κάλυψη των αναγκών μέσα από συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της διάθεσης προηγμένων δυνατοτήτων και μέσων για επαύξηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ,
  3. Τη διεύρυνση συμμετοχής γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και της συνεισφοράς τους στην προστασία των πολιτών.

 Σε παρέμβαση του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως Κράτος Υποδοχής αναγνωρίζει τη διαχρονική επιτυχή παρουσία της UNFICYP και την αποτελεσματική εφαρμογή των όρων εντολής της. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συνέχιση της αποστολής της διασφαλίζει τις συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης.

 Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ενεργά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ σε άλλες περιοχές, με προσωπικό και μέσα καθώς και με την παροχή διευκολύνσεων, μέσων και υπηρεσιών εντός της νήσου.

 Το Συνέδριο παρείχε επίσης τη δυνατότητα πραγματοποίησης διμερών συναντήσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των κρατών αλλά και αξιωματούχων του ΟΗΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο,  με την υποστήριξη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είχε συναντήσεις με:

  1. Τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ κ. Jean Pierre Lacroix.
  2. Τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για Υποστήριξη των Επιχειρήσεων κ. Atul Khare. 
  3. Τον Διευθυντή Στρατιωτικών Υποθέσεων του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Αντιστράτηγο Carlos Loitey.
  4. Τις αντιπροσωπείες της Κίνας,  του Καναδά,  της Ινδίας,  της Αργεντινής και της Σερβίας.
  5. Στο περιθώριο του συνεδρίου είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και αριθμό ομολόγων του τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

 Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη και την υποστήριξη του Γενικού Προξένου της Δημοκρατίας κ. Αλέξη Φαίδωνος-Βαντέ:

  1. Επισκέφθηκε και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ Ελπιδοφόρο για την εκλογή και ενθρόνισή του,
  2. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της διασποράς σε εκδήλωση που οργανώθηκε με μέριμνα του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (ΟΚΟΑ), Κυριάκου Παπαστυλιανού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο νέος Ύπατος Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (ΑΗΕΡΑ – American Hellenic Educational Progressive Association) κ Γιώργος Χωριάτης και μέλη του Προεδρείου του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ Philip Christopher, ο Διαπραγματευτής για το Κυπριακό Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Επιτετραμμένη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ κα Πόλυ Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη  κ Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης και μεγάλος αριθμός μελών των τοπικών οργανώσεων. Ο Αρχηγός της ΕΦ τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τη Δημοκρατία και το λαό της Κύπρου από την οργάνωση AHEPA με το «AHEPA Medal of Honor»  και από την ΠΣΕΚΑ και ΟΚΟΑ με Αναμνηστική Πλακέτα ανάλογου περιεχομένου.

14/07/2019