Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης

Το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών είναι ένα ευέλικτο σχέδιο για την παροχή δωρεάν, γρήγορης και κυρίως ασφαλούς διακίνησης, από και προς τα Αστικά Κέντρα Φρουράς διαμονής, κατά τις μη εργάσιμες ώρες, τις άδειες, τις εξόδους και τις διανυκτερεύσεις, των:

 • Συμβασιούχων Οπλιτών της ΕΦ (ΣΥΟΠ).
 • Οπλιτών Θητείας της ΕΦ (Εθνοφρουρών).  
 • Οπλιτών Θητείας της ΕΛΔΥΚ.  

Το εν λόγω Σχέδιο κατακυρώνεται, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού που προκηρύσσει το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το  ΓΕΕΦ, σε αδειοδοτημένες από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, Ιδιωτικές Εταιρείες Λεωφορείων, και διαθέτει  ενότητες δρομολόγιων που καλύπτουν τη διακίνηση των οπλιτών όλων των Στρατοπέδων, προς και από όλες τις Επαρχίες και Αστικά Κέντρα της Φρουράς διαμονής τους.

Η διακίνησή των ΣΥΟΠ και Οπλιτών Θητείας από και προς τα Αστικά Κέντρα και του τόπου διαμονής τους, εντός της πόλεως ή τα χωριά τους, γίνεται με δική τους ευθύνη, με Ι.Χ ή/και τη δωρεάν χρήση των κατά τόπους αστικών – υπεραστικών λεωφορείων, κατόπιν επίδειξης της Στρατιωτικής Ταυτότητά τους.

Πρωταρχικό μέλημα του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ είναι η ασφαλής διακίνηση με τη χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης, όλων των οπλιτών κατά τις μη εργάσιμες ώρες, τις εξόδους διανυκτερεύσεως και τις άδειες τους:

α. Αναλύοντας τη σημασία της χρησιμοποίησης των λεωφορείων κατά τις διακινήσεις από και προς τις Μονάδες     τους.

β. Προτρέποντας να μη χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. οχήματα τους.

γ. Τονίζοντας παράλληλα, ότι απαλλάσσει:

 1. Τους γονείς ή κηδεμόνες τους, από:
  • Την ταλαιπωρία της μεταφοράς τους, από και προς τα στρατόπεδα.
  • Την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμό, σε καύσιμα και αγορά ΙΧ οχήματος, αποκλειστικά για τη διακίνησή τους.
 2. Τους ιδίους από τους κινδύνους ενός πιθανού τροχαίου ατυχήματος με την οδήγηση του ΙΧ οχήματος.

δ. Εφαρμόζοντας προγραμματισμό των εξόδων, με την επιδίωξη της συμπλήρωσης του μεγαλυτέρου απαιτούμενου αριθμού ενδιαφερόμενων προς επιβίβαση οπλιτών, και ομαδοποιώντας τους, συντονίζοντας τόσο τις διανυκτερεύσεις όσο και τις άδειες, ανά τόπο διαμονής (π.χ. Λεμεσό ή Πάφο), με σκοπό την εξυπηρέτηση και του τελευταίου οπλίτη.

ε. Διακινώντας εναλλακτικά τους οπλίτες με στρατιωτικά  οχήματα, μεταφέροντας τους:

 1. Στο πλησιέστερο Στρατόπεδο, το όποιο εξυπηρετείται με δρομολόγιο αντίστοιχου προορισμού που καλύπτεται από το Σχέδιο.
 2. Στην πλησιέστερη στάση αστικών ή υπεραστικών λεωφορείων.