Σαν Σήμερα

20 Ιουλίου

1054 - Οριστικοποιείται το Σχίσμα μεταξύ της Ορθοδόξου και της παπικής εκκλησίας. Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Μιχαήλ Κηρουλάριος και Πάπας στην Ρώμη ο Λέων ΘΆ.
 
1715 - Οι τούρκοι καταλαμβάνουν το Ναύπλιο από τους ενετούς.
 
1792 - Ο Λάμπρος Τζαβέλας και άλλοι 16 Σουλιώτες πέφτουν ηρωικά, ενώ αμύνονται στα στενά της Κιάφας κατά των τούρκων.
 
1822 - Αποτυχία των τούρκων να καταλάβουν το Βασιλάδι.
 
1827 - Ο Βρετανός ναύαρχος Κόχραν και ο φιλέλλην Τόμας με τα πλοία "Ελλάς" και "Σωτηρία" καταναυμαχούν στην Γλαρέντζα Ζακύνθου 4 αιγυπτιακά πολεμικά. Από αυτά, 2 αιχμαλωτίστηκαν, μεταφέρθηκαν στον Πόρο και πήραν τα ονόματα "Ύδρα" και "Αθηναΐς".
 
1828 - Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Γενικός Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, στις φυλακές της Βιέννης.
 
1903 - Το βουλγαρικό κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο την Δυτ. Μακεδονία. Πρόκειται για την γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό την δημιουργία αυτόνομης βουλγαρικής Μακεδονίας. [Κατεστάλη, ευτυχώς, από τους τούρκους, οι οποίοι όμως, μαζί με τους βουλγάρους, επεδόθησαν σε αγριότητες κατά του Ελληνικού πληθυσμού.]
 
1974 - Την 5η πρωινή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούν απόβαση στην Κύπρο. Τα ελληνοκυπριακά στρατεύματα αμύνονται σθεναρά και η Ελλάδα κηρύσσει γενική επιστράτευση.

 

9 Ιουλίου 1821

Απόσπασμα από το Εξαμηνιαίο Περιοδικό «Εθνική Φρουρά και Ιστορία» - Τεύχος 29ο «Η Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821»
Ιωάννης Καμνή, Συνταγματάρχης Πεζικού

 Η Κύπρος στο μακρύ διάστημα της Τουρκοκρατίας (1570-1878) μοιράστηκε την τύχη του υπόλοιπου υπόδουλου Ελληνισμού, αλλά και τους κοινούς αγώνες για ελευθερία.

 Το 1798 ο συνεργάτης και σύντροφος του Ρήγα Ιωάννης Καρατζάς από τη Λευκωσία ακολούθησε το δάσκαλο του στο μαρτύριο.

 Οι Κύπριοι, που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα, πύκνωσαν τις στρατιές των αγωνιστών. Σε χίλιους υπολογίζονται όσοι πήραν μέρος, αριθμός μεγάλος σε σύγκριση με τις πενήντα χιλιάδες πληθυσμού της Κύπρου. 150 Κύπριοι έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη των Αθηνών. Το ίδιο συνέβη και κατά την έξοδο του Μεσολογγίου.

 Η Φιλική Εταιρεία μύησε τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Η Υψηλή Πύλη αντιλαμβανόμενη κάποια υπόγεια κινητικότητα καταδίκασε σε θάνατο 486 κληρικούς και λαϊκούς. Στις 9 Ιουλίου του 1821, ημέρα Σάββατο, απαγχονίστηκε στη Λευκωσία ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και καρατομήθηκαν οι Επίσκοποι Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Το 1895 ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης στο ποίημά του «Η 9η Ιουλίου» αποτύπωσε τα σοφά λόγια του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, που αναφερόταν στον αθάνατο Ελληνισμό:

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,

κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψει,

κανένας γιατί σιέπει την ’που τά’ψη ο Θεός μου.

Η Ρωμιοσύνη εννά χαθεί, όντας ο κόσμος λείψη!»

και αλλού «Το νιν αντάν να τρώει την γη, τρώει την γην θαρκέται,

μα πάντα τζείνον τρώεται τζαι τζείνον καταλυέται.»

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα εκφράζουν τη γνώμη και τις σκέψεις των συγγραφέων και όχι αναγκαία τις αντιλήψεις ή το δόγμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή - απόδοση του περιεχομένου (κείμενα ή φωτογραφίες) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια του ΓΕΕΦ.