Επιχειρήσεις

1.    Ναυτική Επιχείρηση EUNAVFOR MED Sophia
 
    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Ιουν 2015, λόγω της δραματικής κατάστασης που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα στα ανοικτά της Λιβύης, ενέκρινε την έναρξη της επιχείρησης, με αποστολή να αποδιοργανώσει την διακίνηση λαθρομεταναστών και των δικτύων τους, με το να αναλάβει συστηματικές προσπάθειες για εντοπισμό, σύλληψη και εξουδετέρωση των σκαφών που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση τους.

    Την παρούσα χρονική περίοδο, ένας Κύπριος Αξιωματικός υπηρετεί στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο στο Νόρθγουντ του Λονδίνου.      

2.    Ναυτική Επιχείρηση EUNAVFOR Atalanta

    Η Επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, η οποία ενεργοποιήθηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2008, αποτελεί την πρώτη αυτόνομη ναυτική Επιχείρηση της ΕΕ που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βασίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αποστολή της Επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ είναι:
    •    η προστασία πλοιαρίων, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ( WFP ) τα οποία μεταφέρουν βοήθεια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Σομαλίας καθώς και της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).
    •    η αποτροπή, πρόληψη και καταστολή πράξεων πειρατείας και ενόπλων ληστειών στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.
    •    η προστασία κατά περίπτωση, της ναυσιπλοΐας ευάλωτων φορτίων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.
    •    Επιπλέον, η συμβολή στην παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Πέρας της Επιχείρησης Δεκ 2018.

3.    EUTM Mali

    Από τον Ιανουάριο 2012, το Μάλι έχει εμπλακεί σε πολιτική σύγκρουση, η οποία οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη περιοχή και αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Τον Απρίλιο 2012, η κυβέρνηση του Μάλι έχασε τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα που καλύπτει τα 2/3 της χώρας, το οποίο είχε γίνει καταφύγιο για την τρομοκρατία στην παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο όπλων – ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

    Η ΕΕ έχει αναλάβει την ευθύνη παροχής στρατιωτικής και εκπαιδευτικής συνδρομής στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της στρατιωτικής ικανότητάς τους ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι και τη μείωση της απειλής από τρομοκρατικές ομάδες.

    Ένας Κύπριος Αξιωματικός συμμετείχε στην αποστολή από τον Νοέμβριο 2014 και για περίοδο 6 μηνών. Επίσης, η ΚΔ έχει συνεισφέρει σε μερική χρηματοδότηση προγραμμάτων αναπτυξιακών έργων στο Μάλι όπως μετακίνηση σκυβάλων, κατασκευή γεφυρών και επισκευές οδικού δικτύου.