Αεροναυτική Άσκηση της Διοίκησης Ναυτικού με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό «CYP/ITA - 01/2023»

25/02/2023

Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας του Ιταλικού Πολεμικού Πλοίου Α/Τ ANDREA DORIA (D-553), στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), πραγματοποίησε άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/ITA-01/2023». 

Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η ΔΝ σε συνεργασία με το Ιταλικό ΠΝ, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας, μεταξύ των αντίστοιχων Ναυτικών Μονάδων. 

Το σενάριο περιλάμβανε τακτικές κινήσεις, προχωρητικούς ελιγμούς, διεξαγωγή σχηματισμού, αεροναυτική συνεργασία με ελικόπτερο και συναινετική νηοψία κατά τη διάρκεια της οποίας Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων του Α/Τ ANDREA DORIA επιβιβάστηκε στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των Πλοίων. 

Η άσκηση, εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, παρείχε τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΔΝ της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Ιταλικού ΠΝ, προάγοντας τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας παράλληλα τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.