Επίσκεψη Γενικού Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

         Ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGEUMS), Αντιστράτηγος Esa Pulkkinen, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, από 8 έως 10 Οκτωβρίου 2017.
         Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του επισκέφθηκε το ΓΕΕΦ όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και του έγινε σύντομη ενημέρωση επί της αποστολής και του έργου της Εθνικής Φρουράς, καθώς και για την ιστορία και την παρούσα κατάσταση του κυπριακού θέματος αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον. Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συζήτηση έγινε στα θέματα που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ/EDA) με επίκεντρο τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία PESCO (Permanent Structured Cooperation) της οποίας η εφαρμογή προγραμματίζεται στο τέλος του έτους.
          Ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητάς του, περιέγραψε σε γενικές γραμμές το έργο το οποίο επιτελεί το Στρατιωτικό Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρότρυνε την Εθνική Φρουρά να συμμετάσχει ακόμη πιο ενεργά σε αυτό.  
         Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και την Ναυτική Βάση «Αντγος Ευάγγελος Φλωράκης» όπου του έγινε ενημέρωση για το έργο, τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες των Διοικήσεων Ναυτικού και Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και περιηγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις των βάσεων.      
         Στο πλαίσιο του πολιτιστικού και ιστορικού προγράμματος επισκέφθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκωσίας καθώς και τις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου.
         Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


 

10/10/2017