• 28-09-2017

57η Επέτειος Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 57ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων την 1η Οκτωβρίου 2017 και ώρα 1100, επί της οδού Ιωσήφ ΧʺΙωσήφ στο Στρόβολο.

Πριν την έναρξη της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στο χώρο της παρέλασης της ΑΕ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα βληθούν 21 χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί και θα ακολουθήσει η επίσημη έπαρση σημαίας με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 

Επίσκεψη Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας

         Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας, Στρατηγός Riho Terras, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από 04 έως 05 Οκτωβρίου 2017.
         Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του επισκέφθηκε το ΓΕΕΦ όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και του έγινε σύντομη ενημέρωση επί της αποστολής και του έργου της Εθνικής Φρουράς, καθώς και για την ιστορία και την παρούσα κατάσταση του κυπριακού θέματος αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον. Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συζήτηση έγινε στα θέματα που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ/EDA) με επίκεντρο την πρωτοβουλία PESCO της οποίας η εφαρμογή προγραμματίζεται στο τέλος του έτους.  
         Στη συνέχεια μετέβει στην έδρα της Διοίκησης Καταδρομών όπου παρακολούθησε επιδείξεις ορεινού αγώνα και αυτοάμυνας, διέλευση στίβου μάχης, βολές μάχης από ομάδα του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων και ρίψη αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως.
                 Στο πλαίσιο του πολιτιστικού και ιστορικού προγράμματος, επισκέφθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκωσίας, το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας όπου ενημερώθηκε για τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το χώρο και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων της τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και τις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου.
    Την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


 

05/10/2017