• 28-09-2017

57η Επέτειος Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 57ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων την 1η Οκτωβρίου 2017 και ώρα 1100, επί της οδού Ιωσήφ ΧʺΙωσήφ στο Στρόβολο.

Πριν την έναρξη της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στο χώρο της παρέλασης της ΑΕ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα βληθούν 21 χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί και θα ακολουθήσει η επίσημη έπαρση σημαίας με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 

Τελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧ

 

Η τελετή Μνήμης για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους του 70 ΤΜΧ,  της Δριας ΜΧ ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και για τα στελέχη της Δρίας Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς που έχασαν την ζωή τους κατά την άρση ναρκοπεδίων (1994,1999), πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων του 70 ΤΜΧ στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ Β.», την 02 Αυγούστου 2017.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τελέστηκε  τρισάγιο και έγινε ανάγνωση του Πολεμικού Ημερολογίου της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974 από τον Έφεδρο Λοχαγό του 70ΤΜΧ Σανταμά Κώστα.

Ο Διοικητής του 70 ΤΜΧ στην ομιλία του, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του στους ήρωες του Μηχανικού που πήραν την απόφαση να ταχθούν στην υπηρεσία της πατρίδας, αυτοβούλως, δίχως να λογαριάσουν στιγμή τον κίνδυνο.

Τόνισε ότι με την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους έγιναν παράδειγμα  προς μίμηση και επεσήμανε στους νέους οπλίτες της Μονάδας, ότι καθίστανται κοινωνοί της βαριάς ιστορίας της και δέκτες του μηνύματος ότι το μέλλον φτιάχνεται από τους τολμηρούς.

Η τελετή έκλεισε με την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντγο Λεοντάρη Ηλία.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, οι Διοικητές της 4ης ΤΑΞ ΠΖ, της ΕΛΔΥΚ και του ΔΜΧ/ΓΕΕΦ, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Μηχανικού, Αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Οπλιτών, παλαιοί πολεμιστές καθώς και συγγενείς των Πεσόντων και των Αγνοουμένων.

 

Η δράση του  70 Τάγματος Μηχανικού και της ∆ιμοιρίας Μηχανικού της ΕΛ∆ΥΚ το 1974

Ομιλία Δκτη 70ΤΜΧ στην εκδήλωση πεσόντων και αγνοουμένων Μηχανικού.

03/08/2017