Συμμετοχή Α/ΓΕΕΦ στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2017, στις Βρυξέλλες η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ). Στη Σύνοδο παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

  Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, στην ενίσχυση θεσμών και υποδομών τρίτων κρατών, στην αποδιοργάνωση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων καθώς και στην πάταξη της πειρατείας.

  Πέραν των επιχειρήσεων, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, κ. Federica Mogherini, ενημέρωσε τους Αρχηγούς για την πορεία εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της ΕΕ στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO) και για την καλύτερη αξιοποίηση των Συγκροτημάτων Μάχης (Battlegroups) της ΕΕ, που θα επιτρέψουν στην Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ευρύ φάσμα προκλήσεων που έχει ενώπιον της και να προστατέψει την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

  Επιπρόσθετα, οι Αρχηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στις δράσεις της ΕΕ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) και βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

  Στο περιθώριο της Συνόδου ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε διμερείς επαφές με τον Αυστριακό και Βρετανό ομόλογο του, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τον SACEUR, τον Διοικητή της AFRICOM και με Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων άλλων κρατών μελών.

  Η επόμενη Τακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2017.

17/05/2017