Διοίκηση Αεροπορίας

Έμβλημα:

«Aίεν υψικρατείν»

 

Το ρητό σημαίνει: «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη»

Η φράση αυτή αποδίδεται στον Αντισμήναρχο (αργότερα Υποπτέραρχο) Σπύρο Παπασπύρο, Διοικητή του Κέντρου Κατάταξης στη Βάση της Γάζας, ο οποίος, στην Ημερήσια Διαταγή της 5ης Οκτωβρίου 1941, καλωσόρισε στην Αίγυπτο το προσωπικό της 335 Μοίρας, της πρώτης ελληνικής μοίρας μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Οι  ομόκεντροι  κύκλοι  μπλε  με  άσπρο,  αποτελούν  το έμβλημα  της  Πολεμικής  Αεροπορίας. Η  Κύπρος  δηλώνει  την  Πολεμική Αεροπορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ο αετός συμβολίζει δύναμη και κυριαρχία στους αιθέρες.

Θέση: Λακατάμεια

Έτος Συγκρότησης: 

1964 Αεροπορική Δύναμη Κύπρου
1976 Μετονομασία σε Διοίκηση Αεροπορίας 

Αποστολή: 

Διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων τα οποία διατίθενται για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα  με τα ισχύοντα  Σχέδια.

Ιστορία: 

Η παρουσία  της Αεροπορίας στην Κύπρο αρχίζει από το 1964. Συγκροτήθηκε αρχικά με την ονομασία  Αεροπορική Δύναμη Κύπρου στη Λευκωσία και στη συνέχεια το 1976 μετονομάσθηκε σε Διοίκηση Αεροπορίας.

Ήδη από το 1964 αναπτύχθηκαν:

 • Η 419 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου (ΜΠΑ) στο Α/Δ Λακατάμειας,
 • Η 420 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου (ΜΠΑ) στο Α/Δ Τύμπου,
 • Η 3η Μοίρα Σταθμού Έγκαιρης Προειδοποίησης στον Κορμακίτη,
 • Το Σμήνος Α/φων στο Α/Δ Λακατάμειας,
 • Το Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου (ΑΚΕ) στο ΓΕΕΦ,
 • Η 4η Μοίρα Σταθμού Έγκαιρης Προειδοποίησης η οποία αρχικά εγκαταστάθηκε στην κορυφή Τρίπυλος του Τρόοδους και μετά από έξι μήνες, μεταστάθμευσε στη περιοχή Καντάρα του Πενταδακτύλου. Μετά την τουρκική εισβολή, το προσωπικό της 3ης ΜΣΕΠ ενσωματώθηκε στην 4η ΜΣΕΠ, η οποία μεταστάθμευσε στο Τρόοδος και το 2002 μετονομάσθηκε σε 4ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ).

Οργάνωση:

Η Διοίκηση Αεροπορίας, υπάγεται απ’ απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΦ. Αποτελείται από το Επιτελείο της Διοίκησης και τις υπαγόμενες σε αυτό Μονάδες. Στις Μονάδες ανήκουν Μοίρες Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών, Μοίρες Ενεργού Αεράμυνας, Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και Μοίρες Επιχειρησιακής Υποστήριξης.

Επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορίας και των Μονάδων αυτής είναι ο Διοικητής ΔΑ. Το επιτελείο της Διοίκηση Αεροπορίας είναι οργανωμένη σε Διευθύνσεις, επικεφαλής των οποίων είναι ο Επιτελάρχης, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του, με τη βοήθεια των Διευθυντών του.

Οι Διευθύνσεις της ΔΑ είναι οι εξής:

Η Α΄ Διεύθυνση (Επιχειρήσεις) αποτελείται από τις Διευθύνσεις: Α1 (Επιχειρησιακή Σχεδίαση), Α2 (Πληροφορίες – Ασφάλεια), Α3 (Ασκήσεις – Τρέχουσες Επιχειρήσεις – Διεθνείς Σχέσεις), Α4 (Αεράμυνα).

Η Β΄ Διεύθυνση (Προσωπικό – Εκπαίδευση – Οργάνωση) αποτελείται από τις Διευθύνσεις: Β1 (Εκπαίδευση), Β2 (Προσωπικό - Στρατολογία), Β3 (Δικαστικό - Διοικητικά), Β4 (Επιστράτευση), Β5 (Οργάνωση), Β6 (Τυποποίηση - Αξιολόγηση).

Η Γ΄ Διεύθυνση (Υποστήριξη) αποτελείται από τις Διευθύνσεις: Γ1 (Μεταφορικά Μέσα-Οπλικά Συστήματα), Γ2 (Συντήρηση Ε/Π - Α/Φ - Ποιοτικός Έλεγχος), Γ3 (Επικοινωνίες-Ηλεκτρονικά), Γ4 (Εφοδιασμός) και τη Γ5 (Εγκαταστάσεις).

Το ΚΑΕ (Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου).

Στη ΔΑ υπάγονται οι ακόλουθες Μονάδες:

55Σμηναρχία Μάχης με τις Μονάδες της που υπάγονται Διοικητικά σ’ αυτήν, ήτοι:

 • 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων.
 • 460 Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης.
 • 420 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου
 • Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης (ΜΕΥΠ).

Άλλες Μονάδες της:

 • 4οΚΕΠ
 • 451 Μοίρα Ενεργού Αεράμυνας
 • 453 Μοίρα Ενεργού Αεράμυνας  
 • 419 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: 
Στρατόπεδο Ανθσγού Μ. Λοΐζου
Οδός Θεμιστοκλέους, Λακατάμεια, ΤΚ2325
Τηλ Κέντρο: 22416600
FAX: 22416649
Υπασπιστήριο: 22416602

E-mail: airforce.command@cytanet.com.cy

Έμβλημα:

"Φυλακής Μνήσασθε"

 

Το ρητό σημαίνει "Να ενθυμείστε πάντοτε την Φρούρηση" και προέρχεται από την Ομήρου Ηλιάδα (Σ 297 - 9).

Ο Πολυδάμας , φίλος του Έκτορα, δεινός ομιλητής προτρέπει τους συμπολεμιστές του Τρώες να εισέλθουν εντός των τειχών για να αποφύγουν την οργή του Αχιλλέα που προέρχεται από τον θάνατο του φίλου του Πάτροκλου ο οποίος (Αχιλλέας) συνεχώς τους καταδιώκει. Ο Έκτωρ, πρωτοπαλίκαρο των Τρώων, αντιτίθεται στην γνώμη του Πολυδάντα και τους προτρέπει να προβάλουν αντίσταση εκτός των τειχών και να επαγρυπνούν.

Οι  ομόκεντροι  κύκλοι  συμβολίζουν  το  έμβλημα  της Πολεμικής Αεροπορίας.  Ο  αετός  που  υποβαστά  κεραυνό  συμβολίζει  τη μαχητικότητα, τη δύναμη και κυριαρχία στους αιθέρες. 

Θέση: Βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Πάφου 

Έτος Συγκρότησης: 1995 

Υπαγωγή: Στη Διοίκηση Αεροπορίας

Αποστολή:

Διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων-συστημάτων που διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια. Επιπλέον η Υποδοχή  φίλιων πτητικών μέσων και η φιλοξενία των πληρωμάτων τους.  

Αεροσκάφη που υπηρέτησαν: PC-9

Αεροσκάφη που υπηρετούν:

 • Mi-35P
 • SA-342
 • AW 139
 • Β206
 • ΒΝ-2Β Islander

Ιστορία:

Η 55 Σμηναρχία Μάχης συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο του 1995 και ανέλαβε επιχειρησιακό έργο το 1996 με την ένταξη υπό τη Διοίκηση της, της 420 Μοίρας Προστασίας Αεροδρομίου και τεσσάρων Σμηνών Υποστήριξης, Εγκαταστάσεων, Εφοδιασμού και Ηλεκτρονικών. Το 2001 συγκροτήθηκε και τέθηκε υπό τη διοίκηση της η 450 ΜΕ/Π. Το 2010 τα τέσσερα Σμήνη της Σμηναρχίας συγκροτήθηκαν σε Μοίρα (ΜΕΥΠ) και μαζί με τη νεοσυσταθείσα 460 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης τέθηκαν υπό τη διοίκηση της Σμηναρχίας.

Οργάνωση:

Στη 55ΣΜ υπάγονται οι ακόλουθες Μονάδες:

 • 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων.
 • 460 Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης.
 • 420 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου και
 • ΜΕΥΠ (Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης)

Έμβλημα:

«ΑΙΕΝ ΙΠΤΑΣΘΕ»

 

Το ρητό σημαίνει “Πάντα να βρίσκεστε σε πτήσεις”   

Τα 12 χρυσά αστέρια συμβολίζουν τα διατιθέμενα Ελικόπτερα Mi-35P της Μοίρας. Ο «Μαύρος Πάνθηρας» γνωστός για τη δεινότητα του στις νυχτερινές επιθέσεις συμβολίζει τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρήσεων από τη Μοίρα, μέρα και νύχτα.

Θέση: 55ΣΜ - Αεροπορική Βάση Πάφου

Έτος Συγκρότησης: 2001

Υπαγωγή: 55ΣΜ

Αποστολή:

Διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη  εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων-συστημάτων τα οποία διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης - Αντιαρματικές Αποστολές

Ιστορία:

Η 450 Μοίρα Ελικοπτέρων, ανεξάρτητη Μονάδα της Διοίκησης Αεροπορίας ιδρύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2001. Πέραν των ελικοπτέρων Mi-35P, η Μοίρα διαθέτει και Ε/Π SA342L1 Gazelle.

Η Μοίρα υλοποιεί εντατική εκπαίδευση του προσωπικού της (Ιπταμένων και Τεχνικών) και έχει να επιδείξει σημαντικό πτητικό έργο. Συμμετάσχει σε όλες τις κύριες δραστηριότητες της Ε.Φ, και έχει συνεργαστεί με όλους τους σχηματισμούς σε ασκήσεις, εκτελώντας επιτυχημένες βολές στα πεδία των ασκήσεων. Έδρα της Μονάδας είναι η Αεροπορική Βάση στην Πάφο, και υπάγεται στη 55 Σμηναρχία Μάχης.

Αεροσκάφη που υπηρέτησαν:  PC-9

Αεροσκάφη που υπηρετούν:

 • Ε/ΠMi-35P
 • Ε/ΠSA-342

Έμβλημα:

«Τοίς Τολμώσιν η τύχη ξύμφορος»

 

Το ρητό σημαίνει «Η τύχη βοηθάει τους Τολμηρούς» το οποίο αναφέρει ο αρχαίος Ιστορικός Θουκυδίδης.

Το Έμβλημα της Μοίρας καθιερώθηκε η μυθολογική θαλάσσια θεότητα του ΤΡΙΤΩΝΑ, που επιλέχθηκε για να προβληθεί από τη μια η σχέση της κύριας αποστολής της Μοίρας με το θαλάσσιο στοιχείο και παράλληλα να τονιστεί το χαρακτηριστικό κλήσης των ελικοπτέρων AW139 «ΤΡΙΤΩΝΑΣ».

Στο έμβλημα η θαλάσσια μορφή του Τρίτωνα προβάλλει επιβλητική πάνω από την Κύπρο, η οποία περιβάλλεται και προστατεύεται από τους γαλανόλευκους κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας και τη σκιαγραφημένη περιοχή του FIR Λευκωσίας. Ψηλά στο φόντο τα άγρυπνα μάτια του αγέρωχου αετού, συμβολίζουν τη συνεχή επαγρύπνηση και ικανότητα της Μοίρας για Έρευνα και Διάσωση σε ολόκληρη την περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.

Θέση: Αεροπορική Βάση Πάφου

Έτος Συγκρότησης: 2010 

Υπαγωγή: 55ΣΜ

Αποστολή:  

Διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη  εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων-συστημάτων τα οποία διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων Ερεύνας – Διάσωσης, Δασοπυρόσβεσης και Μεταφορές

Αεροσκάφη που υπηρέτησαν: PC-9

Αεροσκάφη που υπηρετούν:

 • Ε/Π AW 139
 • Ε/Π Β206
 • Α/Φ ΒΝ-2Β Islander

Ιστορία:

Η 460 ΜΕΔ συγκροτήθηκε στις 25/5/2010 μετά από τη ανάληψη της αποκλειστικής ευθύνης από την Κυπριακή Δημοκρατία ,των αποστολών Έρευνας και Διάσωσης. 

(Η Μοίρα διαθέτει Συνολικά τρείς (3) τύπους αεροσκαφών.) Το αεροπλάνο BN-2Β Islander το οποίο παρέλαβε αρχικά από την 450 Μ.Ε/Π και τα  ελικόπτερα BELL 206 L3 Long Ranger τα οποία ενσωματώθηκαν στη Μοίρα μετά τη διάλυση της 449ΜΑΕ. Τέλος, από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του 2011, παραλήφθηκαν και εντάχθηκαν στη 460ΜΕΔ τα ελικόπτερα, 4ης γενιάς, τύπου AW 139.

Ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό σε πτητικά μέσα και υλικό, κυριαρχεί ως  κύρια αποστολή της, η Έρευνα και Διάσωση στην περιοχή ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας επί εικοσιτετραώρου (24ώρη) βάσεως. Παράλληλα, το προσωπικό εκπαιδεύεται στην προετοιμασία εκτέλεσης και των δευτερευουσών αποστολών της Μοίρας, που είναι η ρίψη αλεξιπτωτιστών, η μεταφορά τραυματιών (MEDEVAC), η αεροφωτογράφιση, η αεροπυρόσβεση, η μεταφορά προσωπικού και οι τακτικές μεταφορές.

Έμβλημα:

«Φυλακής  Μνήσασθε και Εγρήγορθε Έκαστος»

Το ρητό σημαίνει: «Να ενθυμείστε πάντοτε την Φρούρηση και ας ξαγρυπνά ο καθένας» (Ομήρου Ηλιάδα).

Οι ομόκεντροι Κύκλοι συμβολίζουν το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το χέρι που κρατάει το Σπαθί αναλύεται ως  εξής: το σπαθί αποτελεί εργαλείο πολέμου και έχει την ιδιότητα της καταστροφής, που στα συνετά χέρια και με την ορθή χρήση φέρνει την καταστροφή στον εισβολέα.

Θέση: Αεροπορική Βάση Πάφου

Έτος Συγκρότησης:  1964

Υπαγωγή:  55ΣΜ

Αποστολή:

Διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη  εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των οπλικών A/A συστημάτων και μέσων τα οποία διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων ενεργού και παθητικής αεράμυνας καθώς και επίγειας άμυνας.

Ιστορία:

Η 420 ΜΠΑ συγκροτήθηκε  το 1964 και υπαγόταν διοικητικά και επιχειρησιακά στο ΓΕΕΦ/Αεροπορική Διοίκηση Κύπρου (ΑΔΚ).

Εγκαταστάθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο Τύμπου με αποστολή την Αντιεροπορική προστασία καθώς και της φρούρησης του αεροδρομίου της. 

Συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του 1974 τόσο σε επιχειρήσεις ενεργού αεράμυνας καταρρίπτοντας αριθμό Τουρκικών μαχητικών αφών όσο και σε επιχειρήσεις επίγειας άμυνας για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής ενώ απώλεσε 2 οπλίτες της. Η 420 ΜΠΑ στις 15 Αυγούστου 1974 μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο ΣΕΑΠ στα Πολεμίδια Λεμεσού κατόπιν εντολής της ΑΔΚ. 

Στην συνέχεια διατάχθηκε να μετακινηθεί στη νέα της θέση, στην Αχέλια κοντά στο αεροδρόμιο Γεροσκήπου στις 22 Αυγούστου 1974 και προσωρινά της δόθηκε η αποστολή φύλαξης του αεροδρομίου. Στην Αχέλια η 420 ΜΠΑ παρέμεινε μέχρι της 23 Οκτωβρίου 1974 όπου μεταστάθμευσε στην ΑΒ Λακατάμειας. Από της 6 Σεπτεμβρίου 1976 η 420 ΜΠΑ καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με τη 419 ΜΠΑ στην ΑΒ Λακατάμειας. Στις 01/03/1985 μεταστάθμευσε για δεύτερη φορά στη Γεροσκήπου στον ΚΕΝ Πάφου.

Τέλος, το έτος 1991 η 420 ΜΠΑ μεταστάθμευσε οριστικά στην περιοχή Τίμης στην σημερινή Αεροπορική Βάση Πάφου και το έτος 1995 υπάχθηκε διοικητικά στην 55ΣΜ.

Οργάνωση:

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΘΕΛΛΟΣ:

 • ΡΑΝΤΑΡ SKYGUARD 
 • ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ASPIDE (L/R)
 • ΠΥΡΟΒΟΛΑ OERLIKON 35 ΧΙΛ.
 • ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ATLAS-MANPAD     
 • ΤΡΙΔΥΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ 20 ΧΙΛ

Έμβλημα:

"Φίλοις Βοηθεί"

 

Το ρητό σημαίνει «ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ». Αποτελεί ένα από τα  δελφικά παραγγέλματα που ήταν χαραγμένα περιμετρικά του Μαντείου των Δελφών και ανήκαν στους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

2 αετοί πάνω από την Κύπρο με φόντο ένα Ελικόπτερο της Ε.Φ και στο πάνω αριστερό μέρος 2 αεροσκάφη της ΠΑ. Το Ε/Π στο κέντρο συμβολίζει την υποστήριξη της ΜΕΥΠ στα πτητικά μέσα της ΔΑ, ενώ το σκοπευτικό (άνω δεξιά) συμβολίζει την υποστήριξη στα αντιαεροπορικά μέσα της ΔΑ. Ο αετός είναι σύμβολο της Αεροπορίας και συμβολίζει δύναμη και κυριαρχία στους αιθέρες.

Θέση: Η Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Πάφου. 

Έτος Συγκρότησης: 2010

Υπαγωγή: 55ΣΜ

Αποστολή: Παροχή υποστήριξης στην 55ΣΜ και στις Υπαγόμενες Μονάδες αυτής.

Ιστορία:  

Η Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης συγκροτήθηκε το έτος 2010 και υπάχθηκε διοικητικά στην 55ΣΜ με σκοπό την υποστήριξη σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας και συντήρησης της 55ΣΜ και των υπαγομένων Μονάδων της.

Οργάνωση:  

Είναι οργανωμένη σε Σμήνη για την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την υποστήριξη σε μεταφορικά μέσα και ειδικά μηχανήματα, τον εφοδιασμό και την υποστήριξη της 55ΣΜ και των υπαγόμενων Μονάδων της.

Έμβλημα:

“ΑΙΕΙΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΝ”

Το ρητό σημαίνει «Πάντοτε να Επαγρυπνείς» και υποδηλώνει την ετοιμότητα για συνεχή επιτήρηση του Εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου αποτελώντας έτσι το άγρυπνο μάτι της Πολεμικής μας αεροπορίας.  

Οι  ομόκεντροι  κύκλοι  συμβολίζουν  το  έμβλημα  της Πολεμικής Αεροπορίας.  Ο  αετός  συμβολίζει  τη μαχητικότητα, τη δύναμη και κυριαρχία στους αιθέρες. Πάνω στην Κύπρο βρίσκεται το RADAR το οποίο εκπέμπει κεραυνούς, οι οποίοι καταλήγουν στα φίλια πτητικά μέσα, υποδηλώνοντας τον ασκούμενο έλεγχο, την κατεύθυνση και την προστασία αυτών. 

Θέση: Το 4ο ΚΕΠ βρίσκεται στην περιοχή Τροόδους.

Έτος Συγκρότησης: 1967

Υπαγωγή: Στη ΔΑ

Αποστολή:

Διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη  εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων - συστημάτων τα οποία διατίθενται, ώστε :

Nα εξασφαλίζεται η συνεχής επιτήρηση, η έγκαιρη αποκάλυψη και διευκρίνιση της αποκαλυπτόμενης αεροπορικής δραστηριότητας, καθ’ όλο το 24ώρο.

Παροχή έγκαιρης προειδοποίησης στις φίλιες δυνάμεις ενεργού αεράμυνας και των Μονάδων της ΕΦ.

Εξασφάλιση της  Αντιεροπορικής και επίγειας προστασία της Μονάδας με τα διατιθέμενα Α/Α οπλικά συστήματα τα οποία διαθέτει ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των διατιθέμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

Ετοιμότητα κατεύθυνσης των φίλιων πτητικών μέσων στα πλαίσια της εκτέλεσης αποστολών Έρευνας και Διάσωσης – Αεροπυρόσβεσης – Αεροπορικής Υποστήριξης καθώς και Εναέριας Μάχης, καθ’ όλο το 24ώρο.

Ιστορία:

Η Μονάδα αρχικά δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 1967 με έδρα στην  περιοχή Καντάρα της οροσειράς Πενταδακτύλου όπου και παρέμεινε μέχρι την Τουρκική εισβολή του 1974. Κατά την διάρκεια του πολέμου η Μονάδα είχε ενεργή συμμετοχή στις επιχειρήσεις αποκαλύπτοντας διευκρινίζοντας και διαβιβάζοντας την εχθρική αεροπορική δραστηριότητα.

Ήταν  η πρώτη Μονάδα της ΕΦ,  η οποία δέχθηκε Αεροπορικές επιδρομές από την  Τουρκική πολεμική  αεροπορία από την έναρξη των επιχειρήσεων της 20ης Ιουλίου 1974. Η Μονάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις Τούρκικες αεροπορικές επιθέσεις, καταρρίπτοντας αριθμό Τούρκικων Μαχητικών Αφών ενώ απώλεσε 2 οπλίτες της. 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της εισβολής και συγκεκριμένα στις 14 Αυγ 1974  η Μονάδα μετακινήθηκε στην περιοχή Τροόδους όπου παραμένει μέχρι σήμερα.  

Το Δεκέμβριο του 1989 αντικαταστάθηκε το παλαιού τύπου  RADAR TPS-1D  από ένα νεώτερο μοντέλο που αγοράστηκε από την THALES, το τρισδιάστατο RADAR TRS-2215D. Η τελευταία αγορά ήταν το RADAR TRS-2245MT επίσης κατασκευασμένο από την THALES, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2004. 

Οργάνωση:

Για την επίτευξη της αποστολής του, το 4ο ΚΕΠ  χρησιμοποιεί τα παρακάτω μέσα:

 • α. Ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
  1. RADAR τριών διαστάσεων τύπου TRS-2215D.
  2. RADAR τριών διαστάσεων τύπου TRS-2245 Master T