Διευθύνσεις - Διοικήσεις Όπλων

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΠΛΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

Το σύγχρονο έμβλημα του Πυροβολικού καθιερώθηκε το 1968 αντικαθιστώντας την «φλογοφόρο ροιά». Τα δύο κανόνια αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης ενώ ο πύραυλος το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

α. Παράσταση: Δύο κανόνια χιαστί και ένας πύραυλος ενδιάμεσα.

Τα δύο κανόνια συμβολίζουν το Πυροβολικό Μάχης και ο πύραυλος αφενός μεν το αντιαεροπορικό Πυροβολικό, αφετέρου δε την εξέλιξη του Πυροβολικού.

Τα μέσα που διαθέτει το Πυροβολικό όπως αυτά απεικονίζονται στο έμβλημα, υποστηρίζουν τις δυνάμεις ελιγμού, παρέχοντας σ’ αυτές πυρά συνεχή, έγκαιρα, εγγύς και εύστοχα για την άμεση καταστροφή ή εξουδετέρωση των εχθρικών στόχων, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

β. Ρητό: «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ»

Οι λέξεις «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ» σημαίνει την ισχύ που αποκτάται και εξαρτάται από τη γνώση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η αποστολή του Πυροβολικού αποτελείται από την παροχή άμεσης και συνεχούς υποστήριξης πυρός στις δυνάμεις ελιγμών, προκειμένου να καταστραφούν ή να εξουδετερωθούν στόχοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκτέλεση της δικής μας αποστολής.

Η αποστολή της αεροπορικής άμυνας είναι να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των επιθετικών αεροσκαφών των εχθρών, έτσι ώστε όλα τα φιλικά στρατεύματα να μπορούν να ενεργήσουν χωρίς αντίσταση.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΠΛΟΥ ΤΕΘΩΡΑΚΣΙΜΕΝΩΝ

Το έμβλημα συνθέτουν οι χιαστί σπάθες με το πέταλο και το άρμα μάχης σε συνδυασμό με το επιγραφόμενο ηθικό κέλευσμα:

"ΟΠΟΥ Η ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ"

Η δόξα αποκτάται με αυτοθυσία και τόλμη, κερδίζεται με την αποφασιστική συντονισμένη και τολμηρή χρησιμοποίηση των εκάστοτε διατιθεμένων μέσων από αυτούς που έχουν αναπτύξει στο έπακρο τις ηθικές τους δυνάμεις και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες με την εκπαίδευση και την άσκηση.

Το καθήκον είναι ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στην πατρίδα χωρίς υπολογισμό κόπου και χρόνου. Εδραιώνεται με την πλήρη προσήλωση και αυταπάρνηση και την ενσυνείδητη προσφορά υπηρεσιών.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

α. ΣΠΑΘΕΣ ΧΙΑΣΤΙ ΜΕ ΠΕΤΑΛΟ ΑΛΟΓΟΥ

Φανερώνει το ιππικό που ελισσόταν έφιππο και μαχόταν έφιππο και πεζό.

β. ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ

Το κύριο όπλο των τεθωρακισμένων, σύμβολο ισχύος πυρός και κρούσεως και διάδοχος του ιππικού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αποστολή των Τεθωρακισμένων Μονάδων είναι η εμπλοκή και καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων με την χρησιμοποίηση πυρός, κινήσεως και κρούσεως, σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα.

Οι μονάδες αρμάτων έχουν τις παρακάτω ικανότητες:

 • Διεξαγάγουν επιχειρήσεις, που απαιτούν μεγάλη ισχύ πυρός, ευκινησία, προστασία θώρακος και ψυχολογική επίδραση
 • Επίθεσης ή αντεπίθεσης, υπό το εχθρικό πύρ
 • Καταστροφής εχθρικών Τεθωρακισμένων, δια πυρός
 • Υποστήριξη μηχανοκινήτων Μονάδων και Μονάδων Πεζικού δια πυρός, κινήσεως και ψυχολογικής επίδρασης
 • Ταχεία εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των όπλων μαζικής καταστροφής
 • Παροχή υποστήριξης με πυρα
 • Διεξαγωγή επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με τη χρησιμοποίηση συσκευών επιτηρήσεως

Συμβολισμοί Εμβλήματος

 •   Κόκκινο Χρώμα: Το αίμα των ανδρών του Πεζικού που θυσιάστηκαν στους ιερούς Εθνικούς Αγώνες.
 •   Τυφέκιο – Σπάθη: Τα βασικά όπλα του Πεζικού κατά την εξέγερση της Ελληνικής Επανάστασης.
 •   Λυχνία: Σύμβολο λατρείας του Θεού και τιμής στους νεκρούς.

Σημασία Εμβλήματος

Το Έμβλημα που το συνθέτουν το τυφέκιο με τη σπάθη και η λυχνία, σε συνδυασμό με το επιγραφόμενο σ’ αυτό ηθικό παράγγελμα «ΔΙΩΚΕ ΔΟΞΑΝ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΝ» εκφράζει τη φιλοσοφία με την οποία γαλουχούνται οι Αξιωματικοί του Πεζικού:

Η ΔΟΞΑ:

 •  Αποκτάται με την αυτοθυσία και την τόλμη.
 •  Κερδίζεται με το τυφέκιο και τη σπάθη απ’ αυτούς που έχουν αναπτύξει στο έπακρο τις ηθικές τους δυνάμεις κι έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις με τη μελέτη και την άσκηση.
 • Εδραιώνεται με το αίμα της στρατιάς των νεκρών του Πεζικού που συμβολίζεται στο έμβλημα με κόκκινο φόντο.   

Η ΑΡΕΤΗ:

 •  Αποτελεί το κόσμημα των γενναίων.
 •  Εκδηλώνεται με την ηθική, το δίκαιο, την τιμιότητα, την καλοσύνη και το σεβασμό προς τον αντίπαλο.
 •  Ολοκληρώνεται με την πίστη στο Θεό και την απόδοση τιμής στους νεκρούς, όπως συμβολίζει και η λυχνία στο έμβλημα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 

Γενικά:

Το Πεζικό είναι ένα από τα 5 όπλα της Ε.Φ. Είναι το αρχαιότερο και μεγαλύτερο από πλευράς αριθμού Μονάδων και προσωπικού. Η απαρχή του χάνεται στο βάθος των αιώνων και η διαδρομή του είναι παράλληλη με τη μακρά πορεία του Έθνους. Η συμμετοχή του ήταν αδιάλειπτη σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη.

Ιστορική Εξέλιξη του Όπλου:

 • Κατά την αρχαιότητα το Πεζικό αποτελούσε τη βάση του Στρατεύματος. Οπλισμένο με αμυντικά και επιθετικά όπλα, διεξήγαγε τον αγώνα με τακτική κίνηση και ισχυρή κρούση. Τη βασική δύναμη κρούσεως αποτελούσε το βαριά οπλισμένο Πεζικό, το οποίο τασσόταν συνήθως σε διάφορους σχηματισμούς προσδίδοντας βάθος στις επιχειρήσεις. Το ελαφρύ Πεζικό τασσόταν, πριν από την εμπλοκή, στο μέτωπο ή στα πλευρά και όταν άρχιζε η μάχη επεδίωκε να επιφέρει όσο το δυνατό μεγαλύτερες απώλειες στον εχθρό. Σε όλη τη διάρκεια της μάχης παρενοχλούσε τον εχθρό, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
 • Στη Βυζαντινή περίοδο, δημιουργήθηκε η ιδέα ενός μόνιμου επαγγελματικού στρατού στην ειρήνη, ενισχυμένου με ισχυρές εφεδρείες στον πόλεμο, γεγονός που αποτελεί τη βάση της οργάνωσης των σημερινών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Τάγμα αποτελεί αυτοτελή διοικητική και τακτική Μονάδα, η οποία διαθέτει ανάλογα βαριά και ελαφρά οπλισμένο προσωπικό που έχει τη δυνατότητα ν΄ αναλαμβάνει την εκτέλεση ειδικών αποστολών και να επιτυγχάνει την άμεση ασφάλεια του με τα δικά του μέσα.
 • Κατά το Μεσαίωνα το Πεζικό, περιφρονημένο από τους Ιππότες, αποτελεί πλέον δύναμη δευτερεύουσας σημασίας και τάσσεται πίσω από το ιππικό. Οι Άγγλοι όμως κατανόησαν τον πολυσήμαντο ρόλο του και έδωσαν, κατά τον εκατονταετή πόλεμο (1337-1453 μ.Χ.), την πρέπουσα θέση στο Πεζικό.
 • Οι πόλεμοι στην αρχή του 20ου αιώνα απέδειξαν ότι, το Πεζικό με ελιγμούς πυρ και κίνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρεί, να κατακτά το έδαφος, να το διατηρεί και να εκπληρώνει την αποστολή του.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ:

 • Η αποστολή του Πεζικού είναι να μάχεται υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε οποιοδήποτε έδαφος, ημέρα και νύκτα, να κατακτά έδαφος, να καταστρέφει ή να αιχμαλωτίζει τον εχθρό, να τον εκδιώκει από τις θέσεις του και να εξασφαλίζει τη διατήρηση του καταληφθέντος εδάφους με πυρά και αντεπιθέσεις.
 • Το Μηχανοκίνητο Πεζικό εκτός από τις βασικές αποστολές του Πεζικού μπορεί να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας Συγκροτημάτων Πεζικού – Αρμάτων για την εκτέλεση συγκεκριμένων τακτικών αποστολών μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΠΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

1. Το έμβλημα του Μηχανικού είναι ο Κριός.

2. Ο Κριός περιβάλλεται από το επίγραμμα: ''ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΜ’ ΕΡΓΟΝ'' και αποτελεί για το Μηχανικό τα εξής :

α. Ένα από τα αρχαία Ελληνικά αποφθέγματα και εννοεί: ''Μαζί με το λόγο και το έργο'', δηλαδή αμέσως μόλις λαμβάνεται μία απόφαση, αμέσως και να εκτελείται.

β. Μια στρατιωτική αρχή η οποία υιοθετήθηκε, διαφυλάχτηκε και παραδόθηκε από τους Αρχαίους, μέσω των Βυζαντινών, στους νεώτερους χρόνους και συγκεκριμένα ο Λέων ΣΤ' ο Σοφός στα ''τακτικά'' του αναφέρει σχετικά τα εξής:

(1) Επειδή πριν από κάθε πράξη πρέπει να σκέφτεται ο στρατιωτικός, γιατί διοίκηση χωρίς σκέψη δεν είναι ασφαλής, έστω κι αν από εσπευσμένη ενέργεια κάτι κατορθωθεί (πράγμα που είναι και όχι κανόνας), γι' αυτό προτρέπουμε, πριν από οτιδήποτε άλλο, πριν από οποιαδήποτε πράξη και μάλιστα πολεμική, να σκέφτεται περισσότερο με εκείνους τους οποίους θεωρεί ικανούς. Κι όταν λάβει απόφαση, τότε να αναλαμβάνει αμέσως την υλοποίησή της.

(2) Πρέπει να βουλεύεται βραδέως ο στρατηγός, αν η ανάγκη το επιτρέπει, την απόφασή του όμως, εάν κανένα σχετικό κώλυμα δεν υφίσταται, να την υλοποιεί ταχέως.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Kριός συμβολίζει πολιορκητική μηχανή, επιθετικής φύσης, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες για την παραβίαση οχυρωμένων θέσεων. Κατόπιν χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και μεταγενέστερα από τους Βυζαντινούς. Στα ''τακτικά'' του Λέοντος ΣΤ' του Σοφού αναφέρεται ότι, μεταξύ των πολιορκητικών μηχανημάτων συγκαταλέγονται και οι λεγόμενοι ''κριοί, δι' ων τα τείχη, κρουόμενα, καταρρέουν'', προς προστασία δε των τειχών από τους πολιορκητικούς κριούς χρησιμοποιούνται προστατευτικά σάγματα από άχυρα ή άμμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σχεδόν κανένα σχέδιο δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί, χωρίς το Μηχανικό.

Αποστολή του Μηχανικού στο Θέατρο των Επιχειρήσεων είναι η υποστήριξη της ευκινησίας και της επιβιωσιμότητας των φιλίων δυνάμεων και αντίστροφα η πρόκληση δυσκινησίας στον εχθρό και μείωσης της μαχητικής του ισχύος καθώς επίσης και η εκτέλεση γενικών αποστολών.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΠΛΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ

Ο ΕΡΜΗΣ ήταν ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Γιός των θεών Δία και της κόρης του Άτλαντα, Μαίας. Είχε ορισθεί από τον πατέρα του, κήρυκας, αγγελιοφόρος και εκτελεστής των εντολών του.

Οδύσσεια (Ραψωδία Α΄, στίχοι 81-87)

“Ω πάτερ ημέτερε Κρονίδη, ύπατε Κρειόντων, εί μεν δή νυν τούτο φίλον μακαρέσσι θεοίσιν, νοστήσαι Οδυσήα πολύφρονα όνδε δόμονδε. Ερμείαν μεν έπειτα διάκτορον αργειφόντην νήσον ες Ωγυγίην οτρύνομεν, όφρα τάχιστα νύμφη ευπλοκάμω είπη υημερτέα βουλήν, νόστον οδυσσήος ταλασίφρονος, ως και νέκται”.

Σε ελεύθερη απόδοση:

“Πατέρα μας του Κρόνου γιε, των επουράνιων πρώτε, αν στους μακαριστούς Θεούς αυτό πια τώρα αρέσει, στο σπίτι του ο βαθύγνωμος Οδυσσέας να γυρίσει, τότε τον φτεροφόρο Ερμή να στείλουμε τον Κράχτη, στης Ωγυγίας το νησί, τρεχάτος, να μηνύσει στη νύφη την λαμπρόμαλλη την άσειστη βουλή μας, πως θα γυρίσει ο τολμηρός Οδυσσέας στην πατρίδα”.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Ερμής ήταν ο θεός των επικοινωνιών και για την ιδιότητά του αυτή επελέγη στο έμβλημα των Διαβιβάσεων, όπου πλαισιώνεται από δάφνινο στεφάνι σε μπλέ φόντο που αποτελεί και το χρώμα του όπλου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αποστολή του Όπλου των Διαβιβάσεων είναι η εξασφάλιση των επικοινωνιακών αναγκών του Στρατού σε καιρό ειρήνης, επιστράτευσης και πολέμου για την ενάσκηση της διοίκησης, τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεύθυνση του αγώνα, τη διεξαγωγή Ηλεκτρονικού Πολέμου καθώς και την επιτήρηση του πεδίου της μάχης με ηλεκτρονικά μέσα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Οι πτέρυγες υποδηλώνουν την δυνατότητα εκτελέσεως, εκτός των άλλων, και από αέρα ενεργειών. Σε λευκή τοξοειδή ταινία που βρίσκεται στο πάνω μέρος της παράστασης υπάρχει η επιγραφή "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ", η οποία σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει ¨Η τόλμη είναι ο βασικότερος παράγοντας για τη νίκη¨.

Μαζί με τα επιράμματα "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ", λευκού – μαύρου χρώματος, φέρεται από όλο το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, πλην Πεζοναυτών - από το 1949 μέχρι σήμερα - όπως ακριβώς το προηγούμενο έμβλημα.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ

Έχει σχήμα μεσαιωνικής ασπίδας μαύρου χρώματος και η παράσταση πάνω σε αυτήν περιλαμβάνει ένα κίτρινο ξίφος, το οποίο στην αρχαιότητα αποτελούσε το κατ’ εξοχήν όπλο των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων που αναλάμβαναν επιθετικές και αιφνιδιαστικές αποστολές. Το ξίφος συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες χρώματος θαλασσί - μπλε.