Παρουσία του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Γαλλικού πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle (CDG) και των συνοδών πλοίων της Task Force (TF) – 473, στην Κυπριακή Δημοκρατία (λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας), από την 21η έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2020, η Εθνική Φρουρά σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορες κοινές ασκήσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.                                                                                           

Πριν τον ελλιμενισμό της δύναμης του TF-473 στην Κύπρο, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενοι από τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχο Γαβριήλ Παττίχη, επισκέφθηκαν το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο στις 20 Φεβρουαρίου 2020 ενώ έπλεε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Διοικητής Πολεμικής Αεροπορίας ενημερώθηκαν για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και αποστολή του αεροπλανοφόρου. Είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες προετοιμασία των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE για απονήωση και συντήρηση και επίσης την καθημερινή εργασία του προσωπικού.

 

Στις 21 Φεβρουαρίου 2020, τα ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ και ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ της Διοίκησης  Ναυτικού (ΔΝ) του ΓΕΕΦ συνόδευσαν το Αεροπλανοφόρο CDG, από εισόδου του στα Χωρικά Ύδατα (Χ.Υ.) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) μέχρι τον κατάπλου Λεμεσό.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού του αεροπλανοφόρου, έλαβε χώρα δεξίωση στο πλοίο προς τιμή του Προέδρου και άλλων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιεραρχίας της ΕΦ. Επιπρόσθετα, προσωπικό όλων των κλάδων του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να παρακολουθήσει τις δυνατότητες της ναυαρχίδας του Γαλλικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο πλοίο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του αεροπλανοφόρου στην Κύπρο και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του πληρώματος των αεροπορικών δυνάμεων του, πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΤΑΛΩΣ-2020» μεταξύ των οπλικών συστημάτων της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας και των Γαλλικών Αεροσκαφών RAFALE, τα οποία απονηώθηκαν από το Αεροπλανοφόρο. Κατά τη διάρκεια της κοινής εκπαίδευσης αναδέιχθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας της Κυπριακής Αεροπορικής Άμυνας.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός και οι Αρχηγός και Υπαρχηγός της ΕΦ.

Επιπλέον σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν με επιτυχή τρόπο οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Συνεκπαίδευση καταδύσεων μεταξύ ομάδων δυτών της ΔΝ και των Γαλλικών Πλοίων στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2020.
  • Συνεκπαίδευση πυρών φορητού οπλισμού και ασκήσεων close quarter battle μεταξύ των ομάδων νηοψίας των Γαλλικών πλοίων (TF-473) και ομάδας της ΔΝ σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς.

Πέραν των ανωτέρω στις 25 Φεβρουαρίου 2020, εκτελέστηκε Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης υπό το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας - Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, της Ακάτου «ΟΝΗΣΙΛΟΣ» της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας Κύπρου, της Γαλλικής Φρεγάτας «AUVERGNE» και του οργανικού της ελικόπτερου, καθώς και εξειδικευμένων νοσηλευτών της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Την 26 Φεβρουαρίου 2020 το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ συνόδευσε το αεροπλανοφόρο CDG μετά τον απόπλου του από το λιμένα Λεμεσού μέχρι και την έξοδό του από τα Χωρικά Ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κύριος στόχος των κοινών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου και του γαλλικού ναυτικού, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κατά τρόπο που θα ενισχύσει το ρόλο τους ως βασικοί στρατηγικοί εταίροι και συντελεστές ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα ήταν μια καλή ευκαιρία για το Κυπριακό και το Γαλλικό προσωπικό να εξασκηθούν από κοινού με σκοπό την υλοποίηση των καθορισμένων στόχων μέσω της εμβάθυνσης και τη διεύρυνσης της εκπαίδευσης σε διάφορα αντικείμενα και διαδικασίες.

27/02/2020