Συνέδριο με θέμα «Το κάπνισμα και οι νέες μορφές του»

   Στις 07 Φεβρουαρίου 2020, διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέδριο με θέμα «Το κάπνισμα και οι νέες μορφές του». Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΚΕΝΘΕΑ.

   Σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 180 συνέδρων, μεταξύ άλλων στελέχη και οπλίτες της ΕΦ, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και στελέχη του ΚΕΝΘΕΑ.

   Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με την συμμετοχή εθνοφρουρών και λοιπού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, φοιτητών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, μέσα από τα οποία δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής, διάδρασης και συλλογικού προβληματισμού.

   Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ανέφερε ότι οι εξαρτήσεις είναι προϊόν μιας άλλης διαδικασίας και ενός άλλου προβλήματος, το οποίο απαιτείται να επιλύσει η κοινωνία στηρίζοντας το θεσμό της οικογένειας. Η ΕΦ, τόνισε, θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του ΚΕΝΘΕΑ, με σκοπό να προσφέρει την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη σε όσους την χρειάζονται.

   Χαιρετισμό απέτειναν και οι Πρόεδρος του Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κκ Ησαϊας, ο καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ο εκτελεστικός γραμματέας κ Κωνσταντίνος Στυλιανού.

   Με την σειρά του ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, διαβεβαίωσε τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ότι το ΥΠΑΜ θα είναι πάντα δίπλα τους, υποβοηθώντας το έργο τους και κλείνοντας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

  Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τα Βιωματικά Εργαστήρια, με τα κυριότερα να είναι τα ακόλουθα:

1.            Oι εξαρτήσεις δεν αφορούν μόνο στη χρήση παράνομων ουσιών. Η αλόγιστη χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν μορφές εξαρτητικής συμπεριφοράς.

2.            Οι εξαρτητικές συμπεριφορές έχουν διάφορα αίτια, μεταξύ των οποίων διάφορα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά να αντιμετωπίζονται.

3.            Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος είναι αδιασμφισβήτητες.

4.            Καμιά μορφή καπνίσματος, συμπεριλασμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν είναι ασφαλής.

5.            Η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα της όποιας στρατηγικής κατά των εξαρτήσεων.

6.            Απαιτείται συλλογική και συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των εξαρτήσεων.

11/02/2020