Άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας - Ιταλίας

Την 12 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας, με την κωδική ονομασία «CYP/FRA/ΙΤ - 2019», σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση (PASSEX) συμμετείχαν, η Γαλλική Φρεγάτα «SURCOUF», κλάσης LA FAYETTE, η Ιταλική Φρεγάτα «MARTINENGO», κλάσης FREMM, με το οργανικό της ελικόπτερο τύπου NH-90, καθώς και το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ με ομάδα ΟΥΚ.

Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας, καθώς και η προαγωγή των σχέσεων, μεταξύ των Μονάδων Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το πρόγραμμα της άσκησης περιελάβανε σχηματισμούς και προχωρητικούς ελιγμούς μεταξύ των Πολεμικών Πλοίων, τεχνικά γυμνάσια επικοινωνιών και ασκήσεις συνεργασίας με ελικόπτερο.

Η πολύπλευρη συνεργασία, κρίνεται για ακόμη μια φορά, ως ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς παρείχε ουσιαστική και πρακτική δυνατότητα στο Ναυτικό της ΕΦ, καθώς και στο Γαλλικό και Ιταλικό ΠΝ, για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς αεροναυτικής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

13/12/2019