Ημερίδα: «Η Φυσική Ασφάλεια ως απαραίτητο Συστατικό στην Επιχειρησιακή Ικανότητα της ΕΦ»

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των στελεχών της Ε.Φ σε θέματα ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, ημερίδα με θέμα «Η Φυσική Ασφάλεια ως απαραίτητο Συστατικό στην Επιχειρησιακή Ικανότητα της Εθνικής Φρουράς», την οποία οργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και έλαβε χώρα στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

 

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η αναβάθμιση των γνώσεων των στελεχών της ΕΦ, σχετικά με το ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα των απειλών και των κινδύνων που υπάρχουν και τα μέτρα αντιμετώπισής τους.

 

Εισηγητές στην ημερίδα και θέματα τα οποία παρουσίασαν ήταν τα κάτωθι:

 

  1. Πέτρος Παττούρας, Ανώτερος Υπαστυνόμος του Τμήματος Πρόληψης Εγκλήματος. Στην ομιλία με θέμα «Πρόληψη Εγκλήματος και Ασφάλεια», ανέφερε ότι το κυριότερο μέσο για πρόληψη και αντιμετώπιση οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας είναι το προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση και τόνισε ότι η ασφάλεια απαιτεί συνεργασία και είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.

 

  1. Νίκος Νικολάου, Υπαστυνόμος του Τμήματος Καταπολέμησης Τρομοκρατίας. Στην παρουσίαση του με θέμα «Τρομοκρατία, Ριζοσπαστικοποίηση και Φυσική Ασφάλεια» αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές και στα στάδια της Ριζοσπαστικοποίησης, αναλύοντας σημεία και ενδείξεις για εντοπισμό σχετικών φαινομένων.

 

  1. Παντελής Αγγελίδης, Διευθυντής Εταιρείας QuadPrime. Η παρουσίαση με θέμα «Εκτίμηση Κινδύνου», αναδείξε τη σημασία της εκτίμησης του κινδύνου στη σημερινή εποχή, με σκοπό την παροχή και εκμετάλλευση ζωτικής σημασίας πληροφοριών για λήψη σωστών αποφάσεων.

 

  1. Επισμηναγός Χαράλαμπος Σεργίου, Εθνική Αρχή Ασφαλείας. Σε παρουσίαση με θέμα «Φυσική Ασφάλεια και Διαβαθμισμένες Πληροφορίες», αναφέρθηκε στο Νομικό Πλαίσιο το οποίο διέπει την Ασφάλεια Διαβαθμισμένων Εγγράφων, στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και στην αναβάθμιση των διαδικασιών της Φυσικής Ασφάλειας των Πληροφοριών της ΕΦ

 

  1. Αντισυνταγματάρχης Σάββας Στεφάνου, ΓΕΕΦ. Μέσα από την παρουσίαση με θέμα «Βασικές Αρχές Φυσικής Ασφάλειας στην ΕΦ» αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να επιτευχθεί η επιθυμητή κατάσταση, καθώς και στους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη φυσική ασφάλεια.

 

  1. Λοχαγός Ιωάννης Κλεάνθους, ΓΕΕΦ/Διεύθυνση Δικαστικού. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και με θέμα «Χρήση Βίας κατά την Εκτέλεση Υπηρεσίας», έγινε ανάλυση του Νομικού Πλαισίου σχετικά με την άσκηση βίας κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, η ηγεσία του ΓΕΕΦ, προσωπικό Διευθύνσεων και Διοικήσεων της ΕΦ, εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΚΥΠ.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας συνεχάρη το προσωπικό του ΓΕΕΦ το οποίο οργάνωσε την ημερίδα και εξήρε το ψηλό επίπεδο της ΕΦ στα θέματα ασφάλειας.

Ο Αρχηγός Λεοντάρης, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας ανέφερε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην ασφάλεια είναι το προσωπικό και η ΕΦ επενδύει για την εκπαίδευση και ετοιμότητά του. Επιπλέον, προχωρεί η αναβάθμιση της ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων με την ένταξη σύγχρονων Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφάλειας. Κλείνοντας ευχαρίστησε τους αρμόδιους φορείς ασφαλείας του κράτους για τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών.

18/09/2019