Εκδηλώσεις για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων – 55 χρόνια ιστορίας για την Εθνική Φρουρά

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, θρησκευτική ευλάβεια και κάθε επισημότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δοξολογία στον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, πρωτοστατούντος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης  Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου.

Στην δοξολογία παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Βουλευτής και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργος Κάρουλας, η Α.Ε Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος, εκπρόσωποι των Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, ο Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, εκπρόσωποι Συνδέσμων και άλλων φορέων και αντιπροσωπείες από τους τρεις Κλάδους της ΕΦ, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας.

 Ο Δρ. Ανδρέας Κάρυος, καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου απηύθυνε ομιλία στην οποία  ανέφερε ότι παρόλο που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κ.Δ συμπληρώνουν φέτος μόλις 55 χρόνια βίου, η Κύπρος μπορεί να καυχηθεί ότι υπήρξε παρούσα σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους.

 Μέσω μιας ιστορικής διαδρομής με αναφορά στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ιστορίας του Ελληνισμού, ξεκινώντας από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι και τα τεκταινόμενα της παρούσας περιόδου, ο Δρ. Κάρυος παρουσίασε τη γένεση της Εθνικής Φρουράς και το πώς εξελίχθηκε και ανδρώθηκε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων του ΄Εθνους.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι: «Η σημερινή επέτειος είναι μέρα τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από τη ρευστότητα του διεθνούς συστήματος και την απίστευτη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι εξελίξεις. Ως Έλληνες Κύπριοι είμαστε περήφανοι, μα και συνάμα ευγνώμονες, για την αποστολή που η Εθνική Φρουρά επιτελεί εν μέσω τόσο αντίξοων συνθηκών. Ταυτόχρονα, μέσω της σημερινής μέρας ας αποδώσουμε τον προσήκοντα σεβασμό προς τους προγόνους που μετά μυρίων κόπων και αγώνων, ακόμη και με οστών σπορά, πολέμησαν για να απολαμβάνουμε σήμερα το πανανθρώπινο αγαθό της ελευθερίας»

 Με το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε πρόγραμμα με ασκήσεις ακριβείας από Διμοιρία Επιδείξεων, όπου με εξαιρετικό συντονισμό και σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς σκόρπισαν τον ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.

 Ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας, όπου παρουσιάστηκε σπάνιο και πολύτιμο υλικό, από σημαντικές ιστορικές στιγμές της Κ.Δ και της Ε.Φ, καθώς και από τις σύγχρονες δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συναυλία της Στρατιωτικής Μουσικής της ΕΦ, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, με θέμα «Μουσικοϊστορική Αναδρομή», όπου παράλληλα με την εξιστόρηση και την προβολή φωτογραφικού ιστορικού υλικού, ακούγονταν τραγούδια εμποτισμένα από το κλίμα της εκάστοτε εποχής. 

Στην συναυλία παρέστηκαν ο Υπουργός Άμυνας, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, εκπρόσωποι Πολιτικών, Πολιτειακών Αρχών και Συνδέσμων, ο Αρχηγός της ΕΦ, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, πλήθος στελεχών της ΕΦ και κόσμου.

 Με το πέρας της συναυλίας, ο Αρχηγός της ΕΦ ανέφερε ότι ο στόχος ήταν να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε και κυρίως να αναλογιστούμε για το που πρέπει να πάμε. Ο Υπουργός Άμυνας, κλείνοντας την βραδιά, συνεχάρη τους συντελεστές της συναυλίας, ανέφερε ότι η Πολιτεία είναι υπερήφανη για το έργο που επιτελεί η ΕΦ και ότι στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση του Στρατεύματος.

 

10/09/2019