Ο Α/ΓΕΕΦ στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

  Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ),  Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2019, στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Στρατηγού Claudio GRAZIANO (IT) .
 
  Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές Επιχειρήσεις και Αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας, στην αποδιοργάνωση της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων καθώς και στην δημιουργία ασφαλούς ναυτικού περιβάλλοντος. 
 
  Πέραν των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ με ιδιαίτερη έμφαση στην «Στρατιωτική Κινητικότητα».
 
  Ο Α/ΓΕΕΦ σε παρέμβαση του στο θέμα συνεργασίας «ΕΕ – ΝΑΤΟ» ανέφερε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) υποστηρίζει την συνεργασία, επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών, της διαφάνειας και με σεβασμό στην αυτονομία  λήψης αποφάσεων, καταδεικνύοντας την ανάγκη  αναθεώρησης της συμφωνίας «BERLIN +», η οποία δεν συνάδει με τις παραπάνω αρχές και αποκλείει μέλος της ΕΕ, από την εν λόγω συνεργασία. Επιπλέον, ο Αρχηγός της ΕΦ κατέδειξε ότι, παρόλο που η ΚΔ υποστηρίζει την συνεργασία ΕΕ –ΝΑΤΟ, για την επίτευξη των επιδιώξεων και των δύο Οργανισμών, ο εμφανής υβριδικός πόλεμος που υφίσταται από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ - την Τουρκία, με τις παράνομες  ενέργειές της  κατά παράβαση του  Διεθνούς  και Ευρωπαϊκού Δικαίου στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της ΚΔ, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναπόφευκτα  δημιουργεί αρνητικές προοπτικές στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.
 
  Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO) και για τον Συντονισμένο Ετήσιο Απολογισμό της Άμυνας (CARD), πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ευρύ φάσμα προκλήσεων που έχει ενώπιον της και να προστατέψει την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.
 
  Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς τους ομολόγους του, για τις παράνομες ενέργειες και μελλοντικές προθέσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της ΚΔ η οποία όπως ανέφερε αποτελεί την σημαντικότερη παραβίαση της κυριαρχίας μας, μετά την τουρκική  εισβολή του 1974  . Ενημέρωσε επίσης τη Σύνοδο για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ΚΔ. 
 
  Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός της ΕΦ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής και τον Γενικό Διευθυντή της Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, για την κατανόηση και τη συνδρομή τους. Είχε επίσης επαφές με Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών Μελών και ιδιαίτερες διμερείς συναντήσεις με τον Στρατιωτικό Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM), τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και τον Υπαρχηγό ΕΔ του Ισραήλ.
 
  Η επόμενη Τακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2019.

 

21/05/2019