Εθνοφύλακες της ΕΦ στην ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-18»

    Στο πλαίσιο του θεματικού έτους για την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή καθώς και στον άξονα αναβάθμισης των δύο θεσμών, ομάδα 8 ατόμων απαρτιζόμενη από εθνοφύλακες από αντίστοιχη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε-παρακολούθησε την τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-18» η οποία διεξήχθη από 05 έως 12 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

   Στο πλαίσιο της ανωτέρω συμμετοχής υπογράφηκε πρωτόκολλο Ειδικής Συνεργασίας και Σύσφιξης Σχέσεων, μεταξύ Μονάδας Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς και αντίστοιχης του ΓΕΣ, από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εθνοφυλακής του ΓΕΕΦ και του ΓΕΣ.

   Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη υπογραφή πρωτοκόλλου ειδικής συνεργασίας είχε υπογραφή κατά τη διάρκεια διαγωνιστικής βολής που διεξήχθη τον Ιούνιο στο ΠΒ Κόρνου με τη συμμετοχή ομάδων εθνοφυλάκων της ΕΦ και αντίστοιχης αντιπροσωπευτικής ομάδας από Μονάδες του ΓΕΣ.

   Η συμμετοχή εθνοφυλάκων της ΕΦ σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντίστοιχες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας πέραν του εμφανούς επιχειρησιακού οφέλους που παρέχει, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των εθνοφυλάκων, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την άριστη και αγαστή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα άμυνας.

   Ενδεικτική είναι η θετική αντίδραση των συμμετεχόντων Εθνοφυλάκων, όπως αποτυπώνεται στα λεγόμενά τους:

«… Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα είναι για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου.

… τρομερή εντύπωση μου έκανε ο ζήλος και ο ενθουσιασμός για προσφορά και εκπαίδευση των εθνοφυλάκων του Tάγματος Αλεξανδρούπολης που είναι σε 100% εθελοντική βάση.»

Εθνοφύλακας Μιχάλης Σαββίδης

«… Ζήσαμε στιγμές μοναδικές και συγκινητικές και αποκομίσαμε χρησιμότατες για το μέλλον εμπειρίες. Γνωρίσαμε χαρισματικούς ανθρώπους, στρατιωτικούς και πολίτες, Έλληνες πατριώτες, καθώς και μέρη με ιδιαίτερη ομορφιά.

… Οι αδελφοί εθνοφύλακες του ΤΕ Αλεξανδρουπόλεως αλλά και άλλων ΤΕ της περιοχής, μας αγκάλιασαν με θέρμη και μας έκαναν να αισθανθούμε το πόσο κοντά στον Έβρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρίσκεται η Κύπρος.

… Δεν θα ξεχάσω … το παρατετμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, όταν μετά το πέρας της άσκησης ανακοινώθηκε πως θα τιμηθούν οι Ελληνοκύπριοι Εθνοφύλακες.

… αυτού του είδους οι δραστηριότητες, τονώνουν το ηθικό και την περηφάνια που έχουμε εμείς οι Έλληνες για την καταγωγή μας. Προσωπικά νοιώθω τιμημένος και ευελπιστώ πως θα δοθεί και σε άλλους συναδέλφους Εθνοφύλακες, αλλά και Εφέδρους, η ευκαιρία να βιώσουν τα δικά μας συναισθήματα.»

Υπλγός (ΕΘΝ) Γιώργος Καζαντζής

«… Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τα συναισθήματα μου για τις εμπειρίες κατά τη κοινή συμμετοχή σε ασκήσεις με τους εθνοφύλακες Αλεξανδρούπολης και την παρακολούθηση της νυκτερινής άσκησης που ήταν εντυπωσιακή.

… Η συγκεκριμένη αποστολή, πιστεύω ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένη και θα ήθελα να πιστεύω ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.»

Λχίας (ΕΘΝ) Ιωάννης Μιχαηλίδης

«… Οι εντυπώσεις οι συγκινήσεις τα συναισθήματα και οι εμπειρίες ανεπανάληπτες, εμπειρίες ζωής θα έλεγα.

Η φιλοξενία μοναδική πέραν των προσδοκιών μας στην ακριτική Ελλάδα μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έχει αφήσει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν και χειρίζονται τον θεσμό της εφεδρείας και η ανάγκη που νοιώθουν να εκπαιδευτούν όσο το δυνατό περισσότερο για να είναι έτοιμοι Αν και Όταν η Πατρίδα τους χρειαστεί. …»

Εθνοφύλακας Χριστόδουλους Ευστρατίου

«… Οι ασκήσεις στις οποίες λάβαμε μέρος μαζί με τους αδερφούς μας Εθνοφύλακες της Αλεξανδρούπολης ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που ενδυναμώνει τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου.

Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με στόχο την μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων μας και την αλληλοεκπαίδευση για το γενικό συμφέρον.

Η όλη εμπειρία ήταν μοναδική και θα μας μείνει αξέχαστη.»

Λγός (ΕΘΝ) Ιωάννης Κολλακίδης

«… Οι εμπειρίες, τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις που βιώσαμε ήταν μοναδικές.

… Γνωρίσαμε χαρισματικούς ανθρώπους, είδαμε και επιβεβαιώσαμε πως ο Ελληνικός στρατός και τα στελέχη του διέπονται από επαγγελματισμό, ανθρωπιά και είναι άρτια εκπαιδευμένοι.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατά την δική μου άποψη είναι άμεση αντίδραση και μεταφορά αυτών των εμπειριών, των συμπερασμάτων τον τρόπο σκέψης ανθρώπων που ζουν κοντά στα σύνορα.

… νοιώθω τιμημένος και ευχαριστώ όλους σας για τη συνεργασία και την αδελφική αλληλεγγύη.»

Εθνοφύλακας Άγις Πρασίτης

«Ήταν πραγματικά μια φανταστική εμπειρία απ’ όλες τις απόψεις.

… Η διοργάνωση και εκτέλεση των ασκήσεων, ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-18 & ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ-18 που είδαμε ήταν, και φαινόταν εξόφθαλμα ότι ήταν άψογη. Επιβάλλεται η συχνότερη/συστηματική και εντονότερη εμπλοκή σε κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις με τους εξ Ελλάδος αδελφούς καθώς και συνεχή σύσφιξη σχέσεων με αδελφοποιήσεις όπως την δική μας με τους αντίστοιχους εθνοφύλακες.»

Λχίας (ΕΘΝ) Πέτρος Δάμτσας

01/11/2018