Συμμετοχή Α/ΓΕΕΦ στο Διεθνές Συνέδριο CVEOs στις ΗΠΑ

   Ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγού Joseph F. Dunford US MC, συμμετείχε από 15 έως 17 Οκτωβρίου στο συνέδριο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα την “Countering Violent Extremist Organizations” το οποίο διεξήχθη στη Joint Base Andrews, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. (www.defense.gov/explore/story/Article/1663717/dunford-no-room-for-complacency-in-fighting-violent-extremism)

   Σκοπός του συνεδρίου ήταν η επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσης της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, η προώθηση της ενότητας προσπάθειας στον σχεδιασμό αντιμετώπισής της και στην ανάπτυξη συνοχής με ανταλλαγή δι-δαγμάτων από συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο.

   Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Αρχηγοί των ΕΔ από 82 χώρες καθώς και επικεφαλείς Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ.

   Το συνέδριο κάλυψε 4 θεματικές ενότητες, ως ακολούθως:

    • “Apply military pressure”, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποστολών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των απειλών που προκύπτουν από τον βίαιο εξτρεμισμό.

    • “Security Cooperation and Capacity Building”, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα πολυεθνικής συνεργασίας και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και

    • “Counter Foreign Terrorist Fighters” 

    • “Counter Violent Extremist” στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε η ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς καθώς και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής του.

   Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου είχε επαφές με τους ομολόγους του, των ΗΠΑ Στρατηγό Joseph F. Dunford US MC, του Ισραήλ Αντιστράτηγο Gadi Eizenkot, της Ιορδανίας Αντιστράτηγο Mahmoud Freihat, της Βουλγαρίας Αντιστράτηγο Andrey Botsev, της Ιταλίας Στρατηγό Claudio Graziano, της Αιγύπτου Αντιστράτηγο Mohammed Farid Hegazy, της Γερμανίας Στρατηγό Eberhard Zorn και της Ελλάδας Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, όπως επίσης με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και άλλους συμμετέχοντες.

   Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο Αρχηγός:

    • επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και είχε συνεργασία με τον Πρέσβη κ. Λυσώτη Μάριο και είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με:

    • τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Στρατηγό Mark A. Milley στο Πεντάγωνο (https://apd.smugmug.com/Events/October-2018/CSA-Hosts-Office-Call-with-Cyprus/n-P4M99F/i-32JwJXz/A)

    • το Διευθυντή Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ Αντιστράτηγο Robert P. Ashley, Jr. και

    • το Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Διακλαδικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (JCS/J5) Αντιστράτηγο Richard D. Clarke.

   Επιπλέον, πραγματοποίησε επαφές με:

    • τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του American Hellenic Institute (https://www.ahiworld.org/press-releases-1/2018/10/19/military-chiefs-of-greece-cyprus-hosted-by-ahi) κ. Nick Larigakis, και

    • τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (www.hellenicleaders.com), κ. Endy Zemenides

   Κατα την επίσκεψή του στην πόλη της Νέας Υόρκης συναντήθηκε με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη κ Κορνήλιο Κορνηλίου, και είχε ενημερωτικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπεύθυνο σε θέματα Ειρηνευτικών Αποστολών κ. Jean-Pierre Lacroix καθώς και με τον Στρατιωτικό του Σύμβουλο επί ιδίων θεμάτων, Αντιστράτηγο Carlos Humberto Loitey. 

   Στη Νέα Υόρκη συνάντησε επίσης το Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Φαίδωνος - Βαντέ, με τον Πρόεδρο κ Κυριάκο Παπαστυλιανού και στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ, pomakcyprus.com), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο κ Philip Christopher και στελέχη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ, news.pseka.net). 

   Το πρόγραμμα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον. (https://www.flickr.com/photos/warriorbn/sets/72157696667377140)

22/10/2018