Η ΕΦ εορτάζει την Προστάτιδά της Υπεραγία Θεοτόκο

    Με την πρέπουσα λαμπρότητα και σεμνότητα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός της Ημέρας Eνόπλων Δυνάμεων της Κύπρου το Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

    Στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε πρωτοστάτησε η ΑΜ ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κκ Χρυσόστομος Β’.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου όρισε, με πρόσφατη απόφασή της, την Υπεραγία Θεοτόκο ως Προστάτιδα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, η οποία θα τιμάται κατά την 8η  Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέσιό Της.

    Στην τελετή παρέστησαν επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, εκπρόσωποι των Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών του τόπου, η ΑΕ ο Πρέ-σβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος, το σύνολο της Ιεραρχίας της ΕΦ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι συνδέσμων και λοιπών φορέων, αντιπροσωπείες στελεχών.

    Ο Υπουργός Άμυνας με την ευκαιρία της ημέρας συνεχάρη και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Πολιτείας στο σύνολο του προσωπικού της ΕΦ για την ευσυνει-δησία, τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα προκειμένου αυτές να καταστούν τόσο ως ο κύριος παράγοντας αποτροπής έναντι οποιασδήποτε επιβουλής όσο και ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού τον πανηγυρικό της ημέρας ανάγνωσε ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην ομιλία του υπογράμμισε την σπουδαιότητα του εορτασμού των επετείων όχι με τρόπο επιδερμικό και μηχανικό αλλά μέσα από μια ολιστική προσέγγιση και διατήρηση των εθνικών τους συμβολισμών καθώς και της συνολικής τους επίδρασης στη διαμόρφωση της κοινής ταυτότητας. Αναφερόμενος στον δισυπόστατο χαρακτήρα του εορτασμού εστίασε στη μακρόχρονη ιστορική παράδοση του νεότερου ελληνισμού, αυτή της διασύνδεσης της Υπεραγίας Θεοτόκου με κρίσιμες ώρες για της εθνική ζωή του τόπου. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ότι ο εν λόγω εορτασμός παρέχει την ευκαιρία για επανεκτίμηση του παρελθόντος ώστε να διδαχθούμε από αυτό και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το μέλλον. Στο πλαίσιο της ομιλίας προέβη σε μία ιστορική αναδρομή των αγώνων, των θυσιών και των πολεμικών «περιπετειών» του ελληνισμού για την προάσπιση των υψηλότερων ιδανικών της ανθρωπότητας, αυτών της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης, ιδανικά τα οποία οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνόψισε το νόημα του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου στην απότιση φόρου τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν σε όλη της πολεμική ιστορία του τόπου, δηλαδή τόσο στους προγονικούς όσο και στους αγώνες για της προάσπιση της Δημοκρατίας. Κλείνοντας επιβεβαίωσε την υπερηφάνεια που κατακλύζει τον Κυπριακό Λαό για την ΕΦ και συνεπακόλουθα τον ενστερνισμό της καθιέρωσης του νέου αυτού εορτασμού, της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
    
    Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν, σε παρακείμενο χώρο,  έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο φωτογραφικό υλικό της ιστορικής πορείας της Εθνικής Φρουράς από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με της σύγχρονες δράσεις της.


 

08/09/2018