Επίσημη Επίσκεψη Α/ΓΕΕΦ στην Ιταλία

        Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου και Ιταλίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΓΕΕΦ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία από 22 έως 24 Ιουλίου 2018, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Ιταλίας, Στρατηγό Claudio GRAZIANO.

        Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έτυχε επίσημης υποδοχής από τον ομόλογό του στο Γενικό Επιτελείο Άμυνας της Ιταλίας. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν, αντάλλαξαν απόψεις σε τρέχοντα θέματα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

       Επιπλέον, διερεύνησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της επίτευξης κοινών στόχων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation, PESCO).

       Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η απονομή στον Α/ΓΕΕΦ του Διακλαδικού Μεταλλίου (Joint Commendation Medal) του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Ιταλίας, από τον Στρατηγό GRAZIANO, ως αναγνώριση της διαρκούς προσπάθειας για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Κυπριακών και Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της διάστασης της ΕΕ, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των Ιταλικών ΕΔ και κατ’ επέκταση στην επαύξηση του κύρους αυτών σε πολυεθνικό πλαίσιο.

       Στο ανωτέρω πλαίσιο οι αντιπροσωπείες των δύο επιτελείων ανάλυσαν τον οδικό χάρτη υλοποίησης των δράσεων στρατιωτικής συνεργασίας του τρέχοντος έτους και καθόρισαν τον αντίστοιχο για το 2019 στη βάση των συμφωνηθέντων.

       Ο Αρχηγός κατά τη διάρκεια του προγράμματος της επίσκεψης, περιηγήθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ιταλικού Στρατηγείου Διακλαδικών Επιχειρήσεων όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και τη λειτουργία του. Επίσης, επισκέφτηκε το Στρατηγείο της Ναυτικής Επιχείρησης SOPHIA της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED), της οποίας η ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολή είναι η μείωση έως και εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης προσώπων με απώτερο σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την επαύξηση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

27/07/2018