Προληπτικά Μέτρα Προστασίας κατά της Μετάδοσης του Κορωνοϊού

           Στο πλαίσιο των έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και σύμφωνα πάντα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ανακοινώνει τα ακόλουθα τα οποία τίθενται σε ισχύ από 01 Αυγούστου 2020:

1.         Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από όλο το προσωπικό της ΕΦ που διακινείται εντός εσωτερικών χώρων, στους οποίους υπάρχει αυξημένη συνάθροιση προσωπικού και ειδικότερα:

            α.         Στο στρατιωτικό νοσοκομείο και τα ιατρεία, από το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

            β.         Στις πύλες εισόδου στρατιωτικών χώρων/υπηρεσιών, από στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής, καθώς και από όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται στους εν λόγω χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτούς.

            γ.         Από το προσωπικό που υπηρετεί σε στρατιωτικές λέσχες, στο σπίτι του Εθνοφρουρού, σε άλλους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία, κλπ), καθώς και στους χώρους εξυπηρέτησης κοινού.

            δ.         Στους χώρους υποδοχής προσωπικού και εξυπηρέτησης στρατιωτικών πτήσεων ξένων χωρών.

            ε.         Στους χώρους αναμονής, καθώς και εντός μέσων μεταφοράς προσωπικού, από τους οδηγούς, χειριστές και επιβάτες.

            στ.       Στις εκκλησίες.

            η.         Στους ανελκυστήρες.

2.         Περιορισμός της πληρότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς προσωπικού στο 50% χρησιμοποιώντας μάσκας προσώπου.

3.         Συνεχίζεται η ισχύς των μέτρων που αφορούν στο Στρατωνισμό και στην Εκπαίδευση των νέων Εθνοφρουρών.

4.         Επιπλέον, για την επαρχία Λεμεσού, καθορίζονται τα παρακάτω:

            α.         Περιορισμός του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις σε 10.

            β.         Περιορισμός του μέγιστου αριθμού ατόμων σε χώρους εστίασης σε 75 άτομα, σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα εξωτερικούς χώρους.

            γ.         Παρουσία ατόμων στις εκκλησίες στη βάση των τετραγωνικών μέτρων, ανάλογα με το πρωτόκολλο και σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνει τα 75 άτομα.

5.         Στις περιπτώσεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών που επισκέπτονται την Κύπρο για υπηρεσιακούς λόγους, θα ισχύουν τα εκάστοτε καθοριζόμενα από το Υπουργείο Υγείας.

6.         Επιπλέον, υπενθυμίζεται η ατομική ευθύνη του προσωπικού:

            α.         Να συμμορφώνεται με τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και την Διεύθυνση Υγειονομικού, σε ότι αφορά στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό.

            β.         Να τηρείται ενημερωμένο για την εξέλιξη της πανδημίας και τυχόν νέες οδηγίες, όπως αυτές εκδίδονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.pio.gov.cy/coronavirus .

01/08/2020