Ο εκπαιδευτικός σκοπός της Εθνοφυλακής καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε Τάγμα και Λόχο με βάση την πολεμική αποστολή αυτού. Οι Εθνοφύλακες καλούνται σε ημερήσιες εκπαιδεύσεις, που γενικά τ’ αντικείμενα είναι:
- Eκπαίδευση στον οπλισμό
- Eκπαίδευση στην τακτική του μαχητού
- Bολές ατομικού οπλισμού και βαρέων όπλων
- Aσκήσεις μάχης στις αποστολές κάθε Λόχου
Επί πλέον οι Αξιωματικοί καλούνται και ξεχωριστά για εκπαίδευση σε αντικείμενα:
- οργανώσεως κι ετοιμότητας των λόχων τους
- καθηκόντων Λοχαγού και Διμοιρίτου στο πεδίο της μάχης.
Συμπερασματικά και απλά οι Εθνοφύλακες εκπαιδεύονται για τον αγώνα εκ του συστάδην με τη χειροβομβίδα και την ξιφολόγχη, με το πολυβόλο και τα αντιαρματικά όπλα και τους όλμους μικρού βεληνεκές, γύρω από τα σπίτια τους και τους τάφους των προγόνων τους, πως συμβολίζει και το έμβλημά τους, που προαναφέρθηκε.Η πλειονότητα των Εθνοφυλάκων ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση με χαρακτηριστική κι εντυπωσιακή προθυμία, όπως αποδεικνύεται τούτο από πολλά παραδείγματα.
Οπωσδήποτε, δημιουργούνται κάποια προβλήματα από την υποχρέωση προσελεύσεως στην εκπαίδευση σε άλλους περισσότερα και σε άλλους λιγότερα. Ιδίως σε αυτούς που είναι αυτοεργοδοτούμενοι και σε αυτούς που είναι άνθρωποι του μεροκάματου.
Όλοι όμως προτάσσουν τις επιταγές της Πατρίδας.